Спорт

Италия съкруши Хърватия в последните секунди и се класира за 1/8-финалите на Евро 2024

От Euronews България Euronews България
Italycroatiaeuro2024 Facebook Снимка: Фейсбук

Италия се класира за осминафиналите на Евро 2024, след като стигна до равенство 1:1 с Хърватия в мач от група „В“. "Адзурите" изковаха точката в последните секунди от добавенотo време, а в следващата фаза на шампионата ще се изправят срещу Швейцария.

На стадиона в Лайпциг „ватрените“ поведоха в 55-ата минута чрез капитана Лука Модрич, който се разписа при добавката след удар на Анте Будимир. Малко преди това хърватите получиха дузпа за игра с ръка на Давиде Фратези. Модрич я изпълни, но Донарума спаси удара му.

Въпреки това играчът на Реал (Мадрид) влезе в историята, превръщайки се в най-възрастния, разписвал се на европейски финали. Със своите 38 години и 289 дни легендарният полузащитник подобри рекорда на австриеца Ивица Вастич, който бе точен срещу Полша на Евро 2008.

В осмата минута на добавеното време обаче Рикардо Калафиори проби през центъра и потърси Матиа Дзакани, който завърши атаката по перфектен начин и оформи крайния резултат.

Така действащият шампион на Европа събра актив от 4 точки на второто място в групата, а Хърватия е на третото с 2 пункта. Лидер в групата е Испания, след като „Ла Фурия“ записа трета поредна победа. Съставът, воден от Луис де ла Фуенте стигна до минимален успех с 1:0 срещу аутсайдера Албания, който завършва на дъното с 1 точка.