Европа

Окончателно: Заличиха българското сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид

От Euronews България Euronews България
Ohrid Car Boris Treti Klub RSM Facebook Снимка: Фондация "Българска Памет"

Българското сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид е окончателно заличено от Централния регистър на Република Северна Македония след решение на Министерството на правосъдието и полученото отрицателно становище на комисията по имената, предаде БТА.

Същата процедура по Закона за сдруженията и фондациите преди това беше проведена и по отношение на сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля.

Припомняме, че срещу българското сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид имаше множество атаки. Още при официалното откриване на клуба през октомври миналата година тълпа от няколкостотин души се беше събрала пред сградата на сдружението, хвърляйки яйца и камъни и скандирайки „татари“ и „фашисти“. По-малко от два месеца по-късно имаше ново нападение, при което прозорците на сградата бяха счупени от трима маскирани мъже. Два дни по-късно последва и стрелба срещу клуба.

А на 19 януари секретарят на клуба Християн Пендиков бе брутално нападнат от няколко мъже, вследствие на което получи тежки наранявания по главата, гърдите и вратните прешлени. Благодарение на лечението във ВМА в София Пендиков се възстанови.

Заличаването на българските сдружения е резултат от промяна на Закона за сдруженията и фондациите, гласуван единодушно в парламента на Северна Македония, който със задна дата забрани „създаването на организации, които с името, програмата, целите и дейността си подбуждат и призовават към агресия, разпалване на национална, расова, религиозна омраза или друга нетърпимост, нетолерантност, геноцид, изтребление, разпространяване и подпомагане, подбуждане и одобряване на фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и Третия райх“.

Законодателните промени предвиждат сдруженията и фондациите да искат разрешение от министъра на правосъдието, ако използват име, презиме или прякор на историческа личност, като за целта беше създадена и специална историческа комисия, която да дава становище за пригодността на съответното име.

На базата на какви обективни критерии се определя дали дадено име попада под ударите на новоприетото законодателство – остава неясно. Как ще се предотврати злоупотреба със законовите разпоредби и упражняването на институционална дискриминация срещу хора и организации с различна политическа, етническа, идеологическа и друга принадлежност – също остава неясно.

От МВнР реагираха остро на действията на властите в Скопие и посочиха, че от 17 000 организации в РСМ засега единствените сдружения, за които има взето решение от комисията за използването на лични имена, са именно двете български сдружения в Битоля и Охрид.

Според Външно министерство заличаването на българските сдружения в РСМ показва как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите в Скопие да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи.

„Хегемонията на един етнос приключи“: Албанците против идеята на ДПМНЕ за малцинства в конституцията

Междувременно, албанските партии в РСМ реагираха на предложението на ВМРО-ДПМНЕ за промени в конституцията по хърватски модел, след като от партията на Християн Мицкоски обявиха, че са съгласни българите да бъдат включени в преамбюла на конституцията, но като малцинство, а РСМ да бъде дефинирана като „национална държава на македонския народ“.

ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че са готови да обсъдят „всички националности, които са отбелязани при последното преброяване като част от национални малцинства“, стига държавата да бъде определена като унитарна, посочва БТА.

Hristijan Mickoski VRMO DPMNE Facebook Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Снимка: Facebook/Hristijan Mickoski

„Този модел, в този си вид, ВМРО-ДПМНЕ е готова да подкрепи незабавно, без никакви условия. Очакваме СДСМ и ДСИ да приемат това предложение, след като се провъзгласяват за европейски политици и след изявленията им, че предлагат хърватския модел като най-подходящ пример за промяна и приложение в (Република Северна) Македония“, съобщиха от партията на Мицкоски.

В отговор, най-голямата албанска партия – Демократичният съюз на интеграция (ДСИ) призова ВМРО-ДПМНЕ да участва в работната група, която правителството създава, за да бъдат формулирани конкретните промени в основния закон на страната.

VMRO DPMNE Predlozhenie Konstitucia RSM WMRO DPMNE Facebook Предложението на ВМРО-ДПМНЕ за промени в конституцията. Снимка: Facebook/ВМРО-ДПМНЕ

„Вярваме, че след това решение ВМРО-ДПМНЕ трябва да изпрати свой представител в работната група за конституционни промени и да започне процес на изготвянето им. По време на разговорите те ще видят, че включването, а не изключването на общностите в държавата ни, прави тази страна по-обединена, по-хармонична и по-европейска“, обявиха в съобщение от ДСИ.

От Алианса на албанците обаче директно отхвърлиха предложение на ВМРО-ДПМНЕ като неприемливо и несъответстващо на реалността.

Времето на господство на един етнос в Северна Македония приключи веднъж завинаги и не може да има връщане към това състояние. Македонците са 54%, а албанците 30% и заедно не съставляват процента на хърватите в Хърватия, който е над 90%. Представянето на албанците в предложението им като национално малцинство за пореден път показва, че манталитетът им се е върнал десетилетия назад и това е жалко.

Алианс за албанците, политическа партия в РСМ

От Алтернатива пък определиха предложението на ВМРО-ДПМНЕ като ретроградно и неприемливо.

„Смятаме, че при наличие на такива предложения и воля преамбюлът на конституцията да бъде формулиран в посока македонска национална държава, се създават възможности за сериозно отваряне на нашата тема за предефиниране на държавата“, подчертават от Алтернатива, добавяйки, че е ясно, че предложението идва в момент, в който ВМРО-ДПМНЕ мисли за резултатите си на следващите избори.

С позицията си против дефинирането на РСМ като „национална държава на македонския народ“ и живеещи в нея национални малцинства, албанските партии косвено защитават и дългогодишната позиция на официална София, съгласно която българската общност в югозападната ни съседка не се определя като "малцинство", а като част от българския народ, намираща се на територията на РСМ.