Европа

Журналист с подробности за инцидента в Охрид: Да си българин в Македония е престъпление

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Мъж с някакво хладно оръжие е нахълтал, счупил е табелата и се е опитал да счупи витрините. Вътре е имало представители на културната институция, но те не са се поддали на тази провокация и са се държали изключително хладнокръвно,

Това разказа за Euronews Bulgaria журналистът и оператор Георги Семов, който е бил в района на Охрид по време на вандалския акт днес срещу българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид.

Той посочи, че поводът да бъде в Република Северна Македония е било заснемането на документален филм.

След като приключихме работа, решихме да отидем през Охрид, да разгледаме града и да се срещнем с момчетата от нашия клуб там. Това, което ми направи впечатление е, че тези млади хора са изключително умни и начетени. Те сами са стигнали до своята българска идентичност, гордеят се с нея.

По информация на Семов нападателят е задържан.

„Това са истински български мъже, горди със своята самоличност. Те не се страхуват за себе си, за своите животи и работа, а по-скоро се притесняват за своите семейства. От години тези хора са подложени на икономически и физически репресии. Не мога да си обясня, как може в държавата, която иска да е членка на ЕС, да има такова поведение. Възмутен и потресен съм, но най-лошото е, че тези хора наистина са изоставени от българската държава“, подчерта българският журналист.

„Да си българин в Македония е престъпление. На 300-400 км. от България страдат българи ежедневно и няма кой да ги защити“, посочи още Семов и призова българската общественост да изисква реакция от институциите в България.

Вижте целия разговор във видеото.