Европа

Изпотрошиха табелата на входа на новооткрития български клуб в Охрид

От Euronews България Euronews България
Ohrid Tabela Tribunamk4 Снимка: Tribuna.mk

Табелата на входната врата на клуба на Гражданско сдружение "Цар Борис III" от Охрид беше изпочупена днес от неизвестен извършител.

Инцидентът е станал около 12:30 часа днес, информира македонският онлайн портал "Трибуна".

„Имахме посещение от представители на ОССЕ, които дойдоха да се запознаят с нас. Веднага след тръгването им към клуба се приближи мъж с остър с остър инструмент под формата на брадва и започна да чупи табелата на клуба“, разказват за портала от българското сдружение в Охрид.

От фондация "Българска памет", които са основният спомоществовател на българското сдружение в Охрид, осъдиха остро поредната провокация и акт на омраза към българско културно средище.

"Вандалският акт е започнал, докато в клуба се е провеждала среща между членове на сдружението и външни посетители. Според свидетелите, отвън са започнали да се чуват викове “фашисти”, а малко след това са последвали удари с брадва по табелата на клуба", съобщават от фондацията.

Оттам посочват още, че за щастие всички присъстващи са успели да се измъкнат невредими, а щетите са само материални.

"На мястото вече има полиция, която провежда разследване. По непотвърдена информация извършителят е известен на органите на реда", стои още в изявлението на фондация "Българска памет".

Д-р Милен Врабевски ще покрие разноските по щетите от вандалския акт срещу клуб “Цар Борис III“ в Охрид. 

"Припомняме, че и менно той беше човекът, който пое разходите за ремонт на опожарената фасада на българския културен център “Иван Михайлов” в Битоля през пролетта", посочват още от фондацията.

Ohrid Klub Napadenie Fondaciabulgarskapamet Нооткритият български клуб в Охрид преди и след вандалския акт. Снимка: Фондация "Българска памет"