Общество

Българска журналистка: В Охрид ни прекарваха по тайни коридори

От Диана Радева Диана Радева Журналист

Бях в Охрид по покана за откриването на клуба „Цар Борис III”. Открихме го в петък на обяд. Още сутринта при преминаването ни имаше няколко подставени лица – не бяха местни и бяха поставени точно пред клуба, доста рано, още никой не се беше събудил дори.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Радина Лазарова, която е била на откриването на българския клуб в Охрид.

При преминаването ни питаха „вие за тук ли сте“. Имаше подмятане на реплики „вие не сте българи, вие сте македонци“ и др. След откриването на клуба трябваше да ни прекарат през тайни коридори на търговски център, за да можем да преминем без ексцесии. Вече бяха докарани 2-3 автобуса, няколко стотин души. Тези хора имаха не само яйца, замерваха ни и с камъни.

Наложи се да не отваряме клуба в неговата официална долна част, а на втория етаж, за да не бъде изпотрошен още първия ден. Това празнично откриване не можа да бъде почетено както трябва, защото бяхме събрани на друго място, за да не стават по-лоши нещата.

 

Отидохме с добри подбуди и получихме много добро отношение от местните хора в Охрид. И изведнъж се стоварват три автобуса от левицата и от ВМРО-ДПНЕ, които решават, че ще дойдат с кори яйца и ще си викнат всички медии и така ще настроят обществото. Всъщност това не е македонското общество, а докарани провокатори.

Македонските медии отразиха откриването на клуба като голямо възпаление на македонското общество и една истинска наша провокация, въпреки че клубът е открит от българи, които живеят в Македония, работят и плащат данъци там.

Проблемът с македонското общество е, че те са крайно незапознати с историята и крайно фанатизирани. Имаше антихолокост надписи и се казваше, че Цар Борис е третият фашист. Само да напомним, на нашите съграждани зад граница, че именно Цар Борис е спасил 11 000 евреи от сигурна смърт.

Македония е кауза, не защото идват три нагласени автобуса, а защото след това може да се разходиш съвсем спокойно в Охрид, да те пуснат безплатно някъде, защото си българин, да ти разкажат за бабите и дядовците им, които са българи – затова Македония е кауза.

Вижте цялото интервю във видеото.