Добро Утро, Европа

Историк: Иван Михайлов е спорен, но законът, по който се закри клубът в Битоля – абсурден

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„По-широката македонска общественост очакваше решението за заличаване на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, защото имаше негативни реакции на отварянето на клуба миналата година и се създаде едно напрежение, което изискваше предварително проверяване на имената, които се дават на сдруженията в Македония.“

Това каза за Euronews Bulgaria политическият анализатор от Република Северна Македония (РСМ) и журналист Благойче Атанасовски. По неговите думи медиите в югозападната ни съседка са създали такава ситуация на напрежение, която да доведе до закриването на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Според историка Димитър Атанасов разговорът за история невинаги е полезен, особено когато тя е толкова травматична, както между България и РСМ.

„Иван Михайлов е най-малко противоречива личност. Човек, по времето на чието ръководство ВМРО си служи с доста насилствени методи. Във връзка с Иван Михайлов и ВМРО е имало и престрелки в центъра на София, имало е трупове, кръв. Иван Михайлов е човек, който е сред доста близките приятели на д-р Анте Павелич, който е крайно десен, начело на марионетната фашистка Независима Хърватска държава по време на ВСВ“, каза Атанасов.

Въвеждането на законодателство със задна дата е правен абсурд. Това нещо правят революционните законодателства, срещу които ние сме се обявили много отдавна. Това прави „Народният съд“ и други подобни крайно нелицеприятни практики.

Димитър Атанасов, историк

„В Македония през изминалите години и десетилетия има отваряни клубове на македонските българи, които са регистрирани съгласно законите и нямало никакъв проблем“, посочи Атанасовски.

Според него, ако клубът в Битоля беше на името на Димитър Талев – „най-големият български писател през XX век, романист, роден в Прилеп“ и това се беше обяснило на македонската общественост, нямало да има никакъв проблем.

Вече са започнали стъпките по включване на българите в Конституцията на РСМ, като правителството е събрало конституционни експерти, които ще подготвят промените.

Благойче Атанасовски, журналист от РСМ

„Отношенията ще продължат да бъдат напрегнати, но чрез посредничеството на ЕС и преди всичко външната политика на САЩ процесът на помирение и евроинтеграция на РСМ ще се осъществи, защото определено ако РСМ бъде блокирана от България, това ще е в полза на путинската външна политика за Западните Балкани и в ущърб на европейските и американските интереси“, коментира още Атанасовски.

Вижте целия разговор във видеото.