Европа

Коста Филипов: Заличените български клубове в РСМ нямат намерение да спрат своята дейност

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Става дума за съответствие на имената, с които досега съществуваха тези два клуба – „Иван Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис Трети“ в Охрид. Тук има малка хитрост на местните власти, които не ограничава правото на сдружаване на тези клубове, а само изразява несъгласие с техните имена.“

Това коментира за Euronews Bulgaria журналистът Коста Филипов.

„Познавам момчетата от ръководството на двата клуба и те нямат никакво намерение да спират своята активна клубна дейност, която са записали в уставите на своите сдружения, когато са били регистрирани“, добави той.

Оттук нататък ще започне вероятно една съдебна битка, която може да надскочи границите на местното правосъдие на РСМ и да бъде потърсено становището на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Вписването на българите в конституцията на РСМ е обвързано с евроинтеграцията на страната, посочи Филипов.

Журналистът отбеляза, че в последните месеци има ожесточена пропагандна война между двете основни партии в югозападната ни съседка във връзка с вписването на българите в конституцията.

По думите на Филипов заличаването на двата български клуба отстрана на властите в РСМ е израз на една двулична политика и двоен стандарт на правителството в Скопие по отношение на правата на българите в страната.

Проблемът беше защо сега тези българи изведнъж решиха да правят сдружения в РСМ. Дори и да бяха други имената, аз си мисля, че поведението на властите в Скопие щеше да бъде същото.

„Това не е поведение на една държава, която е кандидатска за член в ЕС“, категоричен е Филипов.
Пендаровски се намира в активна фаза от предизборната си кампания за втори мандат, смята журналистът.

„С всяка негова изява той се приближава все повече към онази част от македонското общество, която не желае добросъседство с България, респективно затруднява пътя на Скопие към членство в ЕС“, коментира Филипов.

Целия разговор вижте във видеото.