Европа

Македонски журналист пред Euronews Bulgaria: Нужна ни е деескалация на отношенията

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Мисля, че няма човек демократ, на когото са му важни ценностите на либералната демокрация и да се радва, когато определено сдружение се закрива – в която и да било държава, определяща себе си за демократична.“

Това коментира пред Euronews Bulgaria македонският журналист Васко Попетревски във връзка с решението на властите в Скопие да заличат регистрацията на две български сдружения в Република Северна Македония.

Той обаче изтъкна, че към момента в Северна Македония са регистрирани и действат десетки други сдружения на българите.

Например има едно сдружение на българите, което се казва „Македонско-Българско приятелство“-МБП, предвождано от Добре Митрев, който беше част от всички делегации на представителите на македонските българи на срещите им с българския политически елит през изминалите месеци. Има друго сдружение за македонско-българско приятелство в Битоля, основано 2009 г. Има и партията Граждански-демократичен съюз (ГДУ), която свободно се застъпва за правата на българите в Северна Македония.

Васко Попетревски, главен редактор на македонското издание „360 степени“

„Да, имената са проблем. Ясно е, че от българска перспектива с имената на Иван Михайлов и цар Борис III няма проблем, но от македонска перспектива това не е така“, посочи Попетревски и направи паралел с хипотетичен клуб на македонци в София или Благоевград с името на Георги Димитров.

Относно вписването на българите в конституцията на РСМ, македонският журналист отбеляза, че този процес има три фази, тоест парламентът трябва три пъти да гласува промените в основния закон на държавата.

В първата фаза за отваряне на конституцията са необходими две трети мнозинство в парламента, тоест най-малко 80 от общо 120 депутати в Собранието. Във втората фаза се утвърждават предложенията за поправки в конституцията, за което е необходимо обикновено мнозинство от 61 депутати. В последната, трета фаза, отново са необходими поне 80 гласа „за“. В оптимални условия цялата процедура трае около 3 месеца“, коментира Попетревски.

По думите му теоретично е възможно промените да завършат преди ноември, когато приключва и скрининг процесът на Северна Македония, но на практика това е малко вероятно, тъй като понастоящем само около 70 депутати биха подкрепи промените в конституцията.

В този момент няма сигнали, че някой от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ би подкрепил конституционните изменения и партията стои твърдо на позицията, че няма да ги подкрепи „в този състав на парламента“, отбеляза главният редактор на „360 степени“.

Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ изглежда достатъчно монолитна и обединена в това отношение – паралелите с гласуването на конституционните промени, свързани с Преспанския договор, (когато осем депутати от ВМРО-ДПМНЕ гласуваха „за“ – бел. ред.), не са подходящи, защото тогава парламентарна група на ВМРО-ДПМНЕ беше избирана от предходното партийно ръководство, начело с Никола Груевски, за разлика от сега, когато партийните листи ги одобрява и съставя сегашното партийно ръководство на Християн Мицкоски.

Васко Попетревски, главен редактор на македонското издание „360 степени“

„С последните промени в правителството, когато в управлението влезе Алиансът за албанците, изглежда, че мнозинството се стабилизира и в момента има сигурни 65 депутати от 120. Засега това мнозинство изглежда стабилно и няма индикации, че ще има предсрочни парламентарни избори“, каза Попетревски.

Политическото напрежение между София и Скопие не се отразява добре на нагласите на гражданите на РСМ спрямо България, посочи още журналистът и цитира проучвания, според които като най-голяма заплаха повечето от македонците определят България.

„Нужна ни е деескалация и тя ще се случи в даден момент – дали в близко или по-далечно бъдеще, като съседи нямаме друг избор, освен да деескалираме отношенията, да приемем, че сме един до друг и да намерим начин как да продължим съжителството заедно“, подчерта Попотревски, но допълни, че е трудно да се прогнозира колко бързо ще се случи това.

По думите му има два важни фактора, които ще влияят на отношенията ни в предстоящия период. Първият е свързан с резултатите от изборите в България и с това дали ще бъде излъчено стабилно правителство у нас, а вторият – кога българите ще бъдат вписани в конституцията на РСМ, което според Попетревски, е единствено въпрос на време.

„В момента това зависи от партийните сметки в парламента, но в бъдеще това със сигурност ще се случи. Вероятно обаче в следващия състав на парламента, тоест след изборите“, допълни журналистът.

Целия разговор вижте във видеото.