Европа

Германският външен министър с призив Северна Македония да впише българите в конституцията си

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

Тя насърчи балканската държава, която вече е член на НАТО, да промени конституцията си. Това би трябвало да смекчи дългогодишния спор със съседна България, като гарантира правата на българите в Северна Македония. Тази конституционна поправка ще "изпрати сигнал към целия регион: Ние категорично искаме присъединяване към ЕС", подчерта Бербок. Стъпката се счита за предварително условие за отваряне на първите глави от преговорите с Брюксел.

Македонците неведнъж са доказвали, че по пътя към Европейския съюз не може да ви спре никакво препятствие. Ето защо съм уверена, че въпреки всички усилия, които със сигурност ще са необходими, заедно ние като Общност и вие като държава ще успеем да се справим с този път до декември.

Аналена Баербок, министър на външните работи на Германия

Тя каза, че разбира дебата в Северна Македония за конституционните промени, защото конституцията е нещо, което не се променя често, особено когато става дума за идентичност и език, но посочи, че с това решение страната може да започне същински преговори за присъединяване към ЕС.

Преговорната рамка на Република Северна Македония за членство в ЕС е европейска, а не рамка на държава от ЕС и държава-кандидат за членство. Всички държави-членки стоят зад нея и ще останем на позиция тя да бъде изпълнена, увери Бербок.