Европа

„Провокация за националното чувство на македонския народ“: Скопие забрани името на Иван Михайлов (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Bitola Klub Ivan Mihaylov Interior BGNES Част от интериора на клуба на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля. Снимка: БГНЕС

Очаквано, новосформираната в югозападната ни съседка Комисия за употреба на имената на личности даде отрицателно становище за употребата на името на Иван Михайлов от страна на българското едноименно сдружение в Битоля.

На базата на становището на Комисията, министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога е подписал решение за заличаването на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля от Централния регистър на РСМ.

Използването на името на личността на Иван Михайлов като наименование на сдружение е оценено от Комисията като „провокация за националното чувство на македонския народ“, имайки предвид, че става въпрос за личност, „която е с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, а същевременно с това предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество“, пише в диспозитива на решението на Комисията за употреба на имената на личности, ръководена от проф. доктор Сашо Цветковски, член-кореспондент на МАНУ, предаде БГНЕС.

В Комисията участват петима души – по един от министерствата на правосъдието и на културата, един от Института по национална история и двама представители на Македонската академия на науката и изкуствата (МАНУ).

Същата съдба чака и българският клуб „Цар Борис III“ в Охрид?

Междувременно от Централния регистър на РСМ съобщиха по-рано през деня, че са взели решение да отхвърлят молбата на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид за разяснение относно изискванията на новия Закон за сдруженията и фондациите. Оттам се мотивират с това, че е изтекъл 30-дневния срок, в който сдружението е трябвало да представи изисканата документация съгласно новоприетите законодателни разпоредби. От Централния регистър посочват още, че ще информират за това Министерството на правосъдието на РСМ, което се очаква да вземе и последващо решение за дерегистрация на сдружението.

Припомняме, че срещу българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид имаше множество атаки. Още при официалното откриване на клуба през октомври миналата година тълпа от няколкостотин души се беше събрала пред сградата на сдружението, хвърляйки яйца и камъни и скандирайки „татари“ и „фашисти“. По-малко от два месеца по-късно имаше ново нападение, при което прозорците на сградата бяха счупени от трима маскирани мъже. Два дни по-късно последва и стрелба срещу клуба.

А на 19 януари секретарят на клуба Християн Пендиков бе брутално нападнат от няколко мъже, вследствие на което получи тежки наранявания по главата, гърдите и вратните прешлени. Благодарение на лечението във ВМА в София Пендиков се възстанови.

Hristiyan Pendikov BGNES Християн Пендиков. Снимка: БГНЕС, архив.

За побоя беше задържан, а по-късно привлечен и като обвиняем 21-годишният Илия Спасески. От прокуратурата в Охрид съобщиха, че нападението над Пендиков е извършено от омраза срещу българската му етническа принадлежност. На 22 февруари бе задържан и 23-годишният Б.А. от Битоля, който е вторият заподозрян нападател. Делото срещу Спасески бе насрочено за 28 февруари, но съдът в Охрид реши да го отложи по молба на защитата на обвиняемия, която поиска допълнително доказателства от прокуратурата.

Искат или не, македонските българи сме тука – ще се борим за правата си

От Културен център „Иван Михайлов” заявиха, че ще се борят за правата си, като ще стигнат и до съда в Страсбург.

В своя личен профил във Фейсбук председателят на сдружението Люпчо Георгиевски написа, че Иван Михайлов и техният Културен център именуван в негова чест не е записан в централните регистри на РСМ, а в сърцата на хората в Македония.

„Ние македонските българи искат или не сме тука и знаем по кой път трябва да върви Македония,както са знаели и нашите предци, ние сме борци за правда като тях, а не жертви и со всеки изминал ден ще ставаме все повече и повече. Не се предаваме и ще стигнем и до Страстбург, ще се борим и за правата си, и за премахване на фалшифицираната история и за отварянето на досиетата на УДБА и никой не може да ни спре!”, пише Георгиевски.

По неговите думи само допреди няколко години думата българин е била табу в РСМ, а сега вече македонските българи се борят за човешки права. Според Георгиевски с решението за заличаването на Културния център от регистрите РСМ предава делото на ВМРО.

„Со това си решение те зачеркват живота и борбата на хилядите македонци загинали в името на идеята дала темелите на тази държава - ВМРО и неговите лидери Даме Груев,Гоце Делчев,Тодор Александров и Иван Михайлов, хора които явно са се изявили като македонски българи”, казва Георгиевски.

Културният център „Иван Михайлов” – Битоля бе създаден преди три години. След официалното откриване на клуба на сдружението през месец април миналата година, в югозападната ни съседка започна организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на сдружението. Само десетина дни след откриването на клуба в Битоля входната врата бе подпалена, а извършителят Ламбе Алабаковски получи условна присъда от 6 месеца с 2 години изпитателен срок.


Как се стигна дотук?

През ноември миналата година парламентът на Северна Македония прие законови промени, с които се забранява на сдружения, фондации и политически партии да използват имена и псевдоними, свързани с фашизма, нацизма и геноцид. Законът има ретроактивно действие и беше приет с единодушие от управляващи и опозиция в парламента на Северна Македония, след като откриването на клубове на сдруженията „Иван Михайлов” в Битоля и „Цар Борис Трети” в Охрид, чиито регистрации в Централния регистър са по Закона за сдруженията и фондациите от 2010 г., бяха оценени като провокация, отбелязва БТА.

Законодателните промени предвиждат сдруженията и фондациите да искат разрешение от министъра на правосъдието, ако използват име, презиме или прякор на историческа личност, като за целта беше създадена и специална историческа комисия, която да дава становище за пригодността на съответното име.

На базата на какви обективни критерии се определя дали дадено име попада под ударите на новоприетото законодателство – остава неясно. Как ще се предотврати злоупотреба със законовите разпоредби и упражняването на институционална дискриминация срещу хора и организации с различна политическа, етническа, идеологическа и друга принадлежност – също остава неясно.

Iliana Yotova Lyupcho Georgievski Kiril Petkov Bitola Ivan Mihailov BGNES (1) Вицепрезидентът Илияна Йотова и тогавашният премиер Кирил Петков на откриването на клуба на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля, 16.04.2022 г. Снимка: БГНЕС, архив.

Безпокойство във Външно

От Министерството на външните работи реагираха, че следят с безпокойство процесите в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната.

„Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна“, заявяват от МВнР.

От Външно припомнят, че именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

„Системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период. Затова се надяваме компетентните институции в Република Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително на правото на сдружаване“, се казва още в позицията на МВнР.

 

Вижте във видеото и какво се случи с българския културно-информационен център в Скопие: