Общество

Виктор Стоянов, Фондация "Македония": Нападателят на Пендиков не се чувства виновен

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нагласите при мен са по-скоро негативни относно делото срещу нападателя на Християн Пендиков. Това, което видях от камерите в съда, този човек очевидно не се чувства виновен, поведението му бе изключително арогантно. Досега не е дал никакви показания, очаквано за мен делото бе отложено за 5 април. Цялостното поведение на държавните институции в Северна Македония подсказва на обществото, че това, което се случва, е правилно – да бъдат преследвани българи, да бъдат бити. Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония“.

Прокуратурата в Охрид каза, че този случай е изцяло политически. Християн е пребит от омраза, защото е българин. Така е формулирано и обвинението на Илия Спасески. Бързам да кажа, че не знаем какво се случва с другия нападател, който сам се предаде в полицията. Доколкото ми е известно, той не е в ареста, добави Стоянов.

Необходимо е да се изнася ежедневно информация за това, което се случва с българите в Северна Македония, категоричен беше той.

Целия разговор вижте във видеото.