Euronews Primetime

Владо Перев: Демократичните решения са единствен изход от кризата между Северна Македония и България

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Демокрацията, демократичните решения, промяната на Конституцията и внасянето на българите в тази Конституция са единственият изход от кризата, в която се намират отношенията между двете държави. Така журналистът от Скопие Владо Перев описа изводите от вчерашната среща на македонски българи с външния министър на РСМ Буяр Османи.

 

Вчерашната среща между Буяр Османи, Георги Трендафилов и Любчо Георгиевски е минала в една прекрасна и приятелска атмосфера, в която се е говорило за „съвместна акция“ на македонските българи заедно с Външно министерство (на РСМ – бел. ред.), за да се облекчат всичките напрежения, които са настанали в отношенията между двете държави и между българския етнос в Македония и македонската държава. Констатирано е, че нещата могат да се променят и да тръгнат напред само при едно смирение на ситуацията, при едни разумни разговори, при едни размисли за това как да се уредят нещата – при задоволство и на двете страни, но при пълно зачитане правата на македонските българи.

Журналистът посочи, че в Македония има една илюзия, която се прехвърля полека-лека и към определени структури в България – политически, журналистически, социологически, НПО… Илюзията е, че нещата ще се уредят без да е нужна промяна на македонската Конституция.

Това нещо няма да стане, убеден е Перев.

„Затова се създава напрежение, за да се удължи по всякакъв начин процеса на признаване на македонските българи в Конституцията. С цел да се избегнат трусовете, които могат да настъпят в сегашната управляваща коалиция“, обясни той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.