Европа

Изтича срокът за промяна на имената на български сдружения в Северна Македония

От Euronews България Euronews България

Изтича срокът, в който регистрираните сдружения в Северна Македония, трябва да подадат заявления за промяна на имената си, ако тези имена се смятат за спорни. Ако не го направят, сдруженията им могат да бъдат заличени.

В началото на ноември миналата година парламентът на Северна Македония, прие законови промени, според които се забранява на сдружения, фондации и политически партии да използват имена и псевдоними, свързани с фашизма, нацизма и геноцид.

Законът предвижда сдруженията и фондациите да искат разрешение от министъра на правосъдието, ако използват име, презиме или прякор на историческа личност. За целта е създадена още специална историческа комисия.

На базата на какви обективни критерии ще се преценява дали дадено име попада под ударите на новоприетото законодателство – остава неясно. Как ще се предотврати злоупотреба със законовите разпоредби и упражняването на институционална дискриминация срещу хора и организации с различна политическа, етническа, идеологическа и друга принадлежност – също остава неясно.

Имената на Иван Михайлов и Цар Борис Трети, с които българските сдружения в Битоля и Охрид именуваха клубовете си, бяха определени от Северна Македония като провокативни.