Общество

Куриоз: Македонските роми скочиха срещу България заради фалшива новина, осъдиха „фашистката“ омраза

От Euronews България Euronews България
Romi Protest Zname AP Снимка: AP, архив

Фалшива новина в медиите в югозападната ни съседка предизвика реакция у Демократичните сили на ромите в Северна Македония, които поискаха техния народен представител в парламента да не гласува за вписването на българите в конституцията на страната – главното условие пред Скопие за започване на същинските преговори за членство в ЕС.

Както е известно, вчера властите на РСМ отказаха достъп на стотици български граждани, включително и на български медии, до гроба на българския герой Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие, като формалната причина беше, че токът на всички гранично-пропусквателни пунктове с България спрял – въпреки, че това очевидно не беше проблем за желаещите да влязат в България или за товарните автомобили, които преминаваха границата безпрепятствено.

Вследствие на „техническата повреда“ на македонските системи се образуваха дълги колони от автомобили на ГКПП Гюешево, което естествено породи напрежение. Председателят на Фондация „Македония“ Виктор Стоянов публикува видео в социалната мрежа, което показваше спор на висок тон между български граждани и граничните власти на РСМ.

По-късно през деня същото видео беше излъчено и по една от националните телевизии в РСМ – Канал 5, позната със своя националистически уклон, със заглавие: „СКАНДАЛ: Бугари ги пцуят македонските полицайци на Деве Баир“. В поставените субтитри от медията обаче незнайно как се вмъкват и „цигани“. Така думите на един от ядосаните поради блокирането на границата български гражданин „От 2 часа през нощта сме станали, за да отидем на гроба на Гоце Делчев. И ти тук сега ми създаваш проблеми, за да вляза“ се превръщат в: „Сакам да отидам на гробот на Гоце Делчев, а вие тука „цигани“ ми правите проблеми да влезам“.

Това предизвика и реакцията на политическата партия на ромите в РСМ, които осъдиха „просташкото и расистко“ поведение на българския гражданин навръх „151-ата годишнина от смъртта на Гоце Делчев“ (всъщност 4 февруари е датата, на която големият български революционер е роден, а датата, на която загива в бой с турския аскер е 4 май). Демократичните сили на ромите в югозападната ни съседка настояха и за реакция от ромската депутатка от СДСМ Лятифе Шикофска, призовавайки я публично да декларира, че няма да гласува за вписване на българите в конституцията на РСМ, заради „обидата, която е направена към ромския народ“.

От партията на ромите очакват още и подкрепа от премиера на РСМ Димитър Ковачевски и външния министър Буяр Османи.

„Този клип ясно показва как българският народ и държава се отнасят и обиждат ромите, разпространявайки национал-фашистка омраза, за съжаление в 21 век”, завършва позицията на Демократичните сили на ромите в Северна Македония.


Засега нито от телевизия Канал 5, която произведе фалшивата новина, нито от партията на ромите, са се разграничили и извинили за направените безпочвени обвинения и внушения спрямо България и български граждани.

Партията на ромите в Северна Македония изглежда обаче проявява твърде избирателна загриженост, що се касае до употребата на думата „цигани“ в нажежените българо-македонски отношения, имайки предвид липсата на реакция от ромските политици в Северна Македония по случая с обидните скандирания към българите от трибуните в Скопие по време на футболния мач между България и РСМ през септември миналата година. Тогава българите бяха наричани с въпросното обидно наименование на етническа основа, но Демократичните сили на ромите в югозападната ни съседка така и не намериха за нужно да осъдят „национално-фашистката омраза“ на македонските запалянковци, както го направиха сега с един изфабрикуван в медиите от РСМ скандал.