Политика

Властите в Скопие наредиха обиск на Културен център „Иван Михайлов”

От Euronews България Euronews България
Ivan Mikhailov.840X500 Pim2 4E5f7299 Снимка: БГНЕС

Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация ще прави обиск на българския Културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля, съобщи БГНЕС. 

Официално писмо за това беше връчено днес на председателя на сдружението Любчо Георгиевски. 

В него се казва, че на 4 август 2022 г. от 12:00 ч. ще бъде направен оглед на помещенията на културния център и се отправя предупреждение, че на длъжностните лица трябва да бъде осигурен достъп до тях. 

В писмото се уточнява, че съгласно Закона за предотвратяване и защита от дискриминация Комисията може да извърши преглед на документацията и на помещенията, както и да изиска и да прибере копия от документи, свързани с конкретен случай и дискриминационни практики, зачитайки правото на личен живот. 

Припомняме, че откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля през април предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество. 

На 21 април, само седмица след отриването му, премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля. 

Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия. 

Според него, събитието по откриването на този център е „нещо повече от провокация, тъй като разбуди духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на [Анте] Павелич”. 

Няколко месеца по-късно, в ранните часове на 4-ти юни певецът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб "Иван Михайлов". 

Няколко дни по-късно той беше задържан, след като сам се яви в полицейското управление на града, но много бързо бе пуснат на свобода. 

По време на антиеворпейските и антибългарски протести в началото на този месец Алабаковски бе сред основните оратори. Той изгори демонстративно "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение", които според него били равностойни на фашизъм.