Euronews Primetime

Владо Перев: Груевски превърна „македонец“ от териториално определение в национален идеал

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

"По времето и на Тито, и на Бранко Цървенковски, и на Киро Глигоров, да не говорим за Любчо Георгиевски, хората говореха за своите предци, че са били българи. Груевски превърна „македонец“ от териториално определение в национален идеал на най-високо ниво. Нареди тези глупави „антични“ статуи, направи Скопие на нещо като европейския Дисниленд. И една част от македонския плебс, даже и образовани хора, се вдигнаха да бранят македонския национален архетип от антично време до днес." Това каза в ефира на Euronews PrimeTime журналистът Владо Перев от Скопие.

Трябва да се разбере, че антибългаризмът има своите дълбоки корени в Македония. Македонизмът е резултат на една политика. Антибългаризмът започва от сръбската окупация през Балканските войни. Но почти до идването на власт на Груевски и от момента, в който Македония не беше приета в НАТО заради гръцкото вето, започна една истерия срещу всичко, което не се гордее със своите македонистки корени.

Посещението на Християн Мицковски в Унгария не е някаква изненада. Винаги някой от ръководството на ВМРО-ДПМНЕ ходи по някакъв повод в Будапеща и винаги се среща с експремиера Никола Груевски, който не може да си дойде в страната, уточни Перев.

Срещите с Виктор Орбан са срещи с почти единствения антиевропеец, което е изненада за много хора и в Европа, и в Македония. Става дума за среща с лидер, който ще поддържа всичко, което по някакъв начин разбива единството на Европейския съюз, поясни журналистът.

 

Тези дни Груевски излезе с пост във Фейсбук, който бе публикуван от всички македонски медии. Той писа за своята „героична борба срещу българизацията на Македония“, за времето, в което той беше лидер и как те се борили за запазването на ценностите от 2 август 1944 година, за македонизма. Моето мнение е, че Груевски нито е толкова грамотен, нито толкова образован, за да може да пише толкова подробно и да разполага с такъв фактологически инструментариум. Но това влиза в големия хор на антибългарските прояви в Македония.

Владо Перев, журналист

Не е изненада също, че според Груевски „България иска да създаде втора българска държава на Балканите“. Но ако такова нещо стане, то не е нито страшно, нито обидно – предвид протоколите от 2 август 1944 година. Това е един нормален процес – кой днес би могъл да каже, че Кипър е нещо различно от гръцката държава, че кипърците не са гърци, пита Перев.

Цялото интервю вижте във видеото.