Добро Утро, Европа

Проф. Илчев: Не трябва да мислим за РСМ като за наши братя

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Македонската опозиция държи блокиращо малцинство в народното събрание, така че без нея няма как да се случат нещата, които са предвидени и няма как да бъде направена поправка в конституцията.

Това коментира историкът проф. Иван Илчев в студиото на Euronews Bulgaria. По думите му, подписаният протокол с България е 40 страници и не знае защо никой не го показва. Там има страшно много неща, които двете държави се задължават да изпълнят и които звучат реалистично и добре.

 

Северномакедонското общество се държи като наркоман, на който след дълга употреба на наркотици опитват да му наложат абстиненция. И той се бунтува, организмът му се бунтува. Македонското общество получава един наркотик в продължение на 100 г. и е много трудно да се откаже от него.

проф. Иван Илчев

По думите на историка, лечението от това състояние е бавно и не трябва да се очакват много сериозни резултати. Ние трябва да не мислим за РСМ и нейното население като за наши братя. Това е държава, която има своите интереси. В миналото, преди 100 г., сме били един народ, но в крайна сметка инженерни проекти за създаване на нова нация се развиват там и насилието, с което са съпроводени не го е имало на други места, каза професорът.

Тази задача, която предстои да бъде извършена в македонското общество и особено в политическите им среди, никак не е лесна, допълни проф. Ана Кочева от института по българистика към БАН.

 

Признаването на българите и гарантирането на техните човешки права е свързано и с отчитането на историческата вина в Скопие, която лежи на плещите на просръбсския елит. Тази вина е свързана с разсипването на много български семейства и погубването на човешки животи, особено след 44-та година.

Проф. Ана Кочева

Тя допълни, че е успяла да види двустранния протокол и в него има нещо много важно – изискването в определени срокове да се отворят архивите на политическата полиция и да се реабилитират жертвите им.

Вижте целия разговор във видеото.