Европа

Пендаровски се оплака на Австрия: Искаме българите в Конституцията, но нямаме мнозинство

От Euronews България Euronews България
Pendarovski BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Има смисъл и е нужно Република Северна Македония да направи промени в своята Конституция. Това заяви президентът на Австрия Александър ван дер Белен на съвместна пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, съобщава БТА. 

Направихте тежък, но правилен избор, бъдещето ви е в ЕС. Имаме добри отзиви за скрининг процеса, който се провежда в момента и ви насърчаваме да направите промените в конституцията, след което процесът за присъединяване към ЕС да върви по план”, посочи австрийският президент.  Според него, промените в Конституцията „не би трябвало да се драматизират”.

От своя страна президентът на Северна Македония Стево Пендаровски припомни, че ангажиментът за вписването на българите в Конституцията на страната е обвързан с приемането на преговорната рамка и „тези, които смятат, че могат да направят по-добра преговорна рамка, не познават процедурите в ЕС”

Ако някой може да договори по-добра преговорна рамка, аз ще бъда първият, който ще го поздрави, но го уверявам да не се опитва да го направи, защото няма да има шанс да се предоговори нещо, което е договорено с 27 страни членки на ЕС, включително и България”, посочи Пендаровски. 

Той смята, че единственият начин да се постигне мнозинство от две трети в парламента е да се разговаря с опозицията и с аргументи да бъде показано, че самият акт на вписването на българите и други общности в конституцията „по никакъв начин не заплашва македонската независимост, суверенитет и европейския път” на страната

Пендаровски посочи, че се надява работната група, която ще подготви конкретните предложения за промени в конституционните текстове, ще го направи "прилично бързо" и те ще влязат в парламентарна процедура. 

Ако до края на ноември няма мнозинство от две трети в парламента, ще бъдем блокирани, този път със собственото си решение. Ако опозицията реши да не участва в работната група или Комисията по конституционните въпроси в парламента, е ясно, че и аз да се опитам да организирам разговор, те няма да се включат в него. Мисля, че грешат. Призовавам ги да се включат на експертно и политическо ниво и да изложат своите аргументи. Когато се сблъскате с аргументите на двете страни, предполагам, че и те ги имат, ще видите, че говорим за неща, които сме направили преди 22 години. Ние сме установили стандарти за защитата на малцинствата, ние тук ги наричаме части от народи, така че няма спор, че ако добавим още две или три общности, които живеят тук, независимо от техния брой, българите са около 3500 души, Северна Македония със сигурност няма да пропадне“, каза Пендаровски.