Общество

Правнукът на Гоце Делчев: Не съм простил на българската държава, че предаде костите му на Македония

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Искаме да бъде добре, това, което се случва сега не е добре и не виждаме смисъл, който и да било да страда. Силно се надявам да няма напрежение в Скопие.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Христо Христов, чийто прадядо е брат на Гоце Делчев.

Няма да съм там, ние честваме в София, а в Скопие честваме годишнина от неговото убийство.

 

Той си е човек на времето. Аз съм роден в семейство и махала, в които ние всички сме наследници на македонци. Това са поне една трета от българите. Ние разбираме под македонец нещо друго. Това не е различно от българин. Това е като да кажеш аз съм софиянец.

В никакъв случай не трябва да има сила, това не е човешко и не е цивилизовано. Човек трябва да бъде морален.

Поради някаква причина се помпат глупости като стара автомобилна гума. Подозирам, че в тази игра са намесени и медии, особено в РСМ. На мен лично ми напомня това, което съм учил и сме гледали по филми за времената на Втората световна война – само защото принадлежиш към някаква група, може да те вкарат в лагер.

 

Аз лично не съм простил за предаването на костите на Гоце Делчев на Македония. Има и по-големи грехове, ако предаването на костите му засяга едно семейство, има други, които засягат повече хора. Аз лично не съм простил това деяние. Употребили са целия държавен апарат за него. Предаването на костите е било част от политическата сделка. Според мен това е едно ключово място, което е отворило кутията на Пандора.

Много ми се иска да видя край на тези проблеми. Това, което се е случило преди толкова години, нека хората го помнят. Ако някой иска да отдаде почит – нека го направи. Това е гроб, там не се пее и не се танцува, там сме смирени.

Да почетат паметта тихо, кротко и мирно. Семейството достатъчно е страдало, стига вече.