Политика

Демерджиев заминава за Скопие заради честванията на Гоце Делчев

От Euronews България Euronews България

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ще има днес работна среща в Скопие. По време на разговорите ще бъдат обсъдени организацията на предстоящото отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, както и гарантиране на спокойна и сигурна среда за честванията на 4 февруари.

В срещата ще участва и заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев.

Служебният министър-председател Гълъб Донев вече проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, в който двамата обсъдиха необходимостта от спокойно протичане на честванията .

Премиерите Донев и Ковачевски обсъдиха и случаите на криминални прояви или заплахи срещу граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

След побоя на Християн Пендиков, българският посланик беше отзован от Скопие. Той няма да се върне, докато София не види признаци за промяна, подчерта външният министър Николай Милков.

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи от своя страна коментира, че ескалацията между България и Северна Македония е от полза за трети държави.