Общество

Прокуратурата започна разследване за закана за убийство срещу Християн Пендиков

От Euronews България Euronews България

Софийска районна прокуратура (СРП) образува досъдебно производство за закана с убийство, отправена спрямо Християн Пендиков, който след нанесен побой в Охрид бе настанен за лечение в София, съобщиха от държавното обвинение.

Причината за образуваното досъдебно производство са получени заплаха по телефона и публикуване в интернет на снимки на Пендиков с призиви за насилие срещу него.

„В СРП е постъпил сигнал от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР, в който се посочва, че Пендиков е получил заплашително съобщение на македонски език в приложение в социална мрежа, както и че в интернет се публикуват негови снимки с призиви за насилие срещу него“, обявиха от прокуратура.

Наблюдаващ прокурор незабавно е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

Разследването по случая е възложено на ГДБОП - МВР.

„Прокуратурата на Република България превърна в своя кауза противодействието на престъпленията, извършени от омраза, срещу което се изправя и цялата европейска общност“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде БГНЕС.

Засега няма информация от официалните власти на РСМ да са предприети действия относно издирването и повдигането на обвинения спрямо лицата, отправящи заплахи и призиви за насилие към Християн Пендиков.