Общество

Виктор Стоянов: Очакваме провокации на честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Имаме данни, че ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“ планират да окупират гроба на Гоце Делчев и църквата „Свети Спас“ и да не позволят на българите да поставят цвете на гроба му. Това ще още един пример как определени кръгове в обществото и партии в Северна Македония създават омраза и разделят двата народа, вместо да ни сближават.

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime председателят на фондация „Македония“ и граждански активист Виктор Стоянов.

Тези хора открито заявяват, че не трябвало българи да стигнат до гроба на Гоце Делчев да сложат едно цвете. Как си представяте, че с тези хора ние ще градим приятелски отношения.

Християн Пендиков се чувства по-добре по негови думи и вече е извън интензивно отделение, посочи Стоянов.

„Полицията не е предприела мерки срещу тези, които го заплашваха дори и в болницата, след като беше пребит. Вероятно това е една от причините за изявленията на МвнР, че засега нашият посланик остава в София и прекратяваме текущите междудържавни проекти“, подчерта председателят на фондация „Македония“.

Според него реакцията на Външно министерство е правилна.

Когато имаш физически нападения над българи, граждани на РСМ и неработещи институции за тях, няма как да се обсъждат други по-дългосрочни проекти и стратегически съвместни дейности, имайки ужким прекрасни отношения, докато пребиват наши сънародници там.

„Похвално е, че Буяр Османи дойде да посети Християн. Не е похвално, че хвърли вината за това нападение косвено върху самата България и българите“, коментира Стоянов.

По думите му няма нужда от ново вето, защото РСМ така или иначе не преговаря в момента с ЕС.

Стоянов отбеляза, че омразата към България и българите се увеличава лавинообразно, 

„Стоянов подчерта, че Северна Македония трябва да вземе спешни мерки и да промени поведението на самите си институции към хората с българско самосъзнание, иначе няма да имам напредък в отношенията ни“, подчерта председателят на фондация „Македония“.

Целия разговор вижте във видеото.