Добро Утро, Европа

Стрелба срещу българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Стрелба срещу българския клуб в Охрид. Късно снощи неизвестно лице е произвело изстрели срещу културния център "Цар Борис Трети". При инцидента няма пострадали.

Следи от стрелбата има по стените вътре в клуба, по прозорците и рекламните надписи на клуба. Това е поредна атака срещу този клуб - само преди два дни прозорците му бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни.

Същото се случи и при официалното откриване на културния център.

От Министерството на външните работи на Северна Македония осъдиха нападението и заявиха, че атаките са неприемливи събития, които може да застрашат живота и да увеличат ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната.

Радев напомни на властта и обществото в Северна Македония откъде минава пътят им към ЕС

Държавните ръководители в РС Македония и обществото трябва да разберат, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на македонските българи, на нашето културно и историческо наследство. С тези думи президентът Румен Радев коментира поредното посегателство срещу български клуб.

"Това е единственият начин", натърти президентът.

Външно връчи протестна нота на македонския посланик

МВнР осъди остро поредното посегателство срещу българския клуб в Охрид, определяйки го като "сериозно криминално деяние".

От външното ведомство посочват, че генералният ни консул в Битоля Димитър Иванов е посетил Охрид незабавно и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани със случая.

Българската държава е поискала извършителите да бъдат намерени и наказани. 

Посланикът на РСМ е заявила, че случаят вече се разследва, външният министър Буяр Османи е поел отговорност по-бързо да бъде разрешен.

Вчерашният случай показва, че българите в РСМ се нуждаят от защита

Вчерашният случай показва, че българите в РСМ се нуждаят от защита, заяви зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

На брифинга ма МВнР стана ясно, че РСМ е приела случая като нападение, а не като вандалски акт. По-рано от министерството се възмутиха от първоначално даденото от съседите ни определение на случилото се като „вандалски акт“.

По клуба е стреляно неколкократно, най-вероятно осем пъти. Такъв тип инциденти са тежко престъпление. Няма как да не се отрази на междусъседските отношения, но и ни се иска да продължим добросъседството, добави ваня Андреева-Малакова, която отговаря за Югоизточна Европа в МВнР.

Това е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца, припомнят от Външно.

Утре в Скопие официално отваря врати Културно-информационния център на Република България.

Вижте и обобщението по темата от Анелия Джамбазка: