Култура

Никола Вапцаров: Братята македонци са бедни откъм интелектуалци и си присвояват

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

За да не се спекулира с произхода на Никола Вапцаров се постарахме да съберем в книга полицейското досие на Вапцаров, жизнения му път и всички факти, които могат да повдигнат някакви спорни въпроси.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Никола Вапцаров, племенник на поета Никола Вапцаров.

В полицейския въпросник, който Вапцаров е попълнил собственоръчно в полицията при ареста му през 1942 г. е написано ясно и категорично, че баща му и майка му са българи и той самият е българин.

 

Мое лично мнение е, че братята македонци по стечение на обстоятелствата са бедни откъм герои и интелектуалци. И затова имат една линия да присвояват интелектуалците от съседните страни. Вапцаров е един от тези похитени интелектуалци.

Вапцаров е излязъл извън рамките на България. Той е световен поет, преведен на 74 езика. Носи наградата за мир.

Това в Благоевград беше една организирана акция от страна на братята македонци. Бяха дошли със знамена, имаше и футболна агитка, която под строй говореше лозунги. Защо са избрали това място не мога да ви кажа. Вапцаров е живял не толкова в Благоевград, колкото в Банско, Кочериново, Варна и София.

 

Пожелах да подаря на Мицковски тази книга, но той я блъсна така, че ако не си бях подложил ръцете отдолу, тя щеше да падне на земята. Каза, че имат по-хубава книга, издадена за Вапцаров и каза „Я ке ви я пратим“.

Стана малко конфузно. Но това е елемент на протеста, който те искаха да организират в Благоевград. Някой търси някакъв конфликт.

Вапцаров не е роден нито в България, нито в Македония. Той е роден още когато България е била под турско. Тогава са действали други закони, но той самият си се е определил като българин.

Имаше период, в който не ни пускаха да отидем от моя род там именно поради македонския въпрос.

Вижте цялото интервю във видеото.