Общество

Напрежение в Благоевград заради клуб на „македонеца“ Вапцаров

От Euronews България Euronews България
Makedonstki Klub Vapcarov BNR Снимка: БНР

Предстоящо откриване на т.нар. Македонски културен център „Никола Вапцаров“ повиши напрежението в Благоевград. 

Според съобщението на „Македонското международно движение за човешки права“, което се обявява за главния спонсор на клуба, целта на центъра ще бъде да се застъпва за правата на „потиснатото македонско малцинство в България“.

За откриването на Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград, местната власт, медиите и обществеността в областния център разбраха от покана, публикувана на фейсбук страницата на ОМО „Илинден-Пирин“, съобщава БНР.

Поканата е написана на официалния език в Република Северна Македония, има и превод на български. Събитието е планирано за 30 октомври, неделя, от 12 часа. Уточнено е, че са поканени премиерите на двете съседни държави, посланици, кметът на Благоевград медиите от двете страни на границата и всички „добронамерени хора, които споделят и поддържат нашите цели“.

Клубът си поставя за цел „развитието на македонската традиционна и модерна култура, изграждане на културен мост между България и Македония, укрепване на връзките между македонците в България и македонците по света“. Последното взриви социалните мрежи, а първата официална реакция беше декларация на Общинския съвет в Благоевград, приета преди дни.

„В случай, че се окаже клуб за провокация, ще предприемем необходимите действия.“

В нея се посочва, че „създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации“, предаде БТА.

Председателят на общинския съвет Радослав Тасков изрази надежда от страна на РСМ да бъде гарантирано, че центърът няма да води антибългарска политика, а ще е клуб, който да е свързан с укрепване на добросъседските отношения между двете държави.

„В случай, че се окаже клуб за провокация и напрежение, ще предприемем необходимите действия“, подчерта и уточни, че след официалното изявление на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, който преди два дни заяви, че предстои да внесе пред българската държава документите за разкриването на Македонския културен клуб в Благоевград, нещата са малко по-спокойни, но съмнението за истинската дейност на клуба остава.

Местното сдружение пред ликвидация заради антибългарска пропаганда

Според информация на БНР въпросното местно сдружение е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел и с адрес в Благоевград през февруари 2019 година. Заради целите, които си поставя и откритата антибългарска линия в дейността му обаче, същата година прокуратурата внася иск в Окръжния съд да прекрати дейността, респективно регистрацията на Сдружението. Съдът е потвърдил основателността на иска, Апелативният съд в София - също, а на 6 октомври тази година и Върховният касационен съд, чието решение е окончателно.

Междувременно от Агенцията по вписвания са информирали, че е открито производство за обявяване в ликвидация на „Сдружението за защита на основните индивидуални човешки права“.

Оказа се, че покана за откриването на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград са получили и племенниците на поета – Мая и Никола Вапцарови.

„Какво общо има Вапцаров с Република Северна Македония?!?“

Според Атанас Мазнев, един от инициаторите на създаването на клуба, Никола Вапцаров бил етнически македонец.

Наследниците на поета обаче категорично се разграничиха от целите и дейността на клуба в Благоевград, предаде БНТ.

Претенциите, които имат братята от Северна Македония, не са основателни, защото всички документи, които ги имаме и нашето самочувствие и чувство, което сме ние роднините – аз като племенник, сестра ми като племенница, баща ми като негов брат, винаги са твърдели, че са българи, защото са родени от майка българка и баща българин. А във въпросника на Вапцаров си пише ясно, че произход българин, националност българин.

Никола Вапцаров, племенник на поета

„Какво общо има Вапцаров със Северна Македония? Той не е знаел, че ще съществува такова нещо като Република Северна Македония“, коментира Мая Вапцарова.

Въпреки официалната покана, премиерът на РСМ Димитър Ковачевски няма да присъства на откриването на клуба в Благоевград тази неделя. Очаква се обаче това да направи лидерът на най-голямата опозиционна партия в РСМ ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както и представители на други партии в югозападната ни съседка.

Протест на ВМРО-БНД

Междувременно от ВМРО обявиха, че организират протест срещу отварянето на клуба на паметника на Гоце Делчев в Благоевград в неделя. 

„Използването на името на Никола Йонков Вапцаров и натрапването на чуждо национално самосъзнание е абсолютно недопустимо и е категорична провокация към българската държава и българските граждани. Да развеем българския трибагреник на 30 октомври, неделя, в Благоевград, за да се противопоставим на опитите за провокации от сръбските марионетки на Скопие!“, зоват от партията и настояват за официална реакция на българската държава.