Политика

ВМРО-ДПМНЕ предлага закон за забрана на българските сдружения в РС Македония

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Alexander Nikolovski Facebook Zаместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски. Снимка: Facebook

ВМРО-ДПМНЕ предлага закон, който ще забрани използването на имена на противоречиви личности, които да се използват от гражданските сдружения в РС Македония. Това трябва да се отнася и за вече регистрираните сдружения – в момента подобни сдружения има в два града и е поискана регистрация за още едно сдружения.

Това каза заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, предаде БГНЕС.

"Ако имаме честно правителството нашият закон трябва да бъде първа точка от дневния ред на Народното събрание", каза Николовски пред местната телевизия "Сител". Според него с новия закон няма да може да се използват имена като "Цар Борис" или Цар Фердинанд". Той обвини правителството в Скопие, че не разследва по какъв начин и кой финансира тези сдружения.

 

Тези сдружения не са финансират от членовете на сдруженията, нито пък от българското МВнР, а от една фондация, където основен финансист е един български олигарх, който присъства в медицинския бизнес. Това е основният въпрос за Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване. Какво правят тези три институции.

Александър Николовски, заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ

Той призова властите да "сложат черен печат на Врабевски".

Според Николовски България след езика и идентичността вече отрича и македонската църква. "България удря в корените на македонското възраждане, какъвто е случаят с Кирил Пейчинович, който е основоположник на македонското възраждане".

Вчера Македонската православна църква канонизира като македонец големия български възрожденец Кирил Пейчинович. В съобщението за акта на Църквата Пейчинович бе представен като "македонски просветител".