Общество

Общественици: Българите са мостът на РС Македония към ЕС

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Българите в Република Северна Македония са моста на югозападната ни съседка към Европейския съюз.

Около това мнение се обединиха журналистът Атанас Величков и председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов в ефира на Euronews Bulgaria.

Според тях процесите в страната не са приети с добро око в Европа. Повод за поредното разединение се оказа спирането на дейността на българските културни центрове в Северна Македония и обявяването им за фашистки организации.

Македонската влада реши да наложи преименуване и стопиране на сдружения кръстени на "националисти" и "фашисти". Но не в името е проблема, смятат сънародниците ни в Скопие.

 

Тук само привидно е проблем. Проблем е, че българите са решили да се сдружат и да отчитат някаква дейност. Имат право – неофициално, неформално няма да има проблем. Проблема става, когато всичко излиза наяве.

Атанас Величков, журналист, главен редактор на "tribuna.mk"

На практика действията на Скопие отдалечават от евроинтеграцията. Там нямаш право да бъдеш българин успешен в някоя сфера. С този законопроект се отдалечават от Европа.

Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония“

Според македонските медии ситуацията ще доведе до ново вето от българска страна и отново да блокира евроинтеграцията на Западните Балкани.

 

Дори текстовете на новините, целта е да се направи още една антибългарска кампания – България се заканва с ново вето. Те не влизат в същността, просто България да бъде поставена като лошия чичко с тоягата, който върви и спъва РСМ към европейския си път. Мицковски си позволява да сравнява България с Русия, но в същото време сякаш се опитва да денацифицира българите. 

Атанас Величков, журналист, главен редактор на "tribuna.mk"

България трябва да продължи да защитава българите в РСМ с лостовете и механизмите, които позволява дипломацията и да продължи финанситането на културно историческото  ни наследство. Българите там са мостът на РСМ към ЕС и сега България трябва да ги защити.

Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония“

Българите в Северна Македония призовават страната ни да вземе ясна позиция относно всякаква антибългарска реторика.