Култура

Времето лети: "Ела в" Летище София (всички епизоди)

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ
Ela V Letishte Sofia

Поредицата на Живко Константинов "Ела в" Летище София:

На летището изпращаме и посрещаме - близки, приятели, колеги. Това е мястото, което ни отвежда до мечтаните дестинации. Вече 85 години Летище София е вратата ни към света. Вижте всички епизоди от предаването на Живко Константинов "Ела в" от Летище София.

През 20-те и 30-те години на 20 век страната ни е част от бурното развитие на авиацията. Свидетелство за славните традиции, с които можем да се гордеем.

Само 9 години след като братя Райт излитат със самолет 1903 година, само 9 години, българите участват със самолет в Балканската война. На 16 октомври, 1912 година, на Радул Милков и Продан Таракчиев. Само 6 години след Ньойския договор, който разгромява авиацията и казва вие нямате право да имате авиация, разсичаха самолетите, българите ги криеха по разни слами, само толкова години България откри началото на българското самолетостроене – 3 завода имаше в София, Ловеч и в Казанлък, разказва Иван Петков, председател на Съюза на ветераните от БГА.

Той работи в авиацията 40 години. Категоричен е, че страната ни притежава стотици славни страници, записани със златни букви в историята на родната и световната авиация.

Първият полет на българин над българско небе. Той излита от летището, което е било тогава на Централна гара, обикаля цяла София и каца пак там. Тогава е имало събор в подкрепа на Македонското движение в България и като го грабват него и го занасят до центъра на града на ръка – Симеон Петров! Същият изпълнява в Париж първия случай в Световната история, когато на самолета му спре двигателя, той благодарение на своята подготовка, каца безопасно! Тогава всички загивали. Като каца тогава в Париж го носят на ръка до центъра на Париж този герой! Това е славата на България!, разказва Петков.

Първата жена в света, която лети на самолет и хвърля бомби в Балканската война, е българка - Ирена Касабова! Тя е само на 16 години! А първата жена в света, която е командир на тежък тип самолет над 100 души, е Мария Атанасова. Тя каца в летище Хитроу и когато поиска разрешение за кацане, от кулата се обаждат – да се обади командирът, не искаме радиста! Казва – аз съм командирът!

След Първата световна война и унищожаването на българската военна авиация по клаузите на Ньойския мирен договор, през 20-те години на ХХ век се създава държавната аеропланна работилница в Божурище. Това е първото българско самолетостроително предприятие.

В Божурище се произвеждат и първите безмоторни самолети. Летците в аероклуба поставят редица рекорди по далечина на полета и максимална абсолютна височина и височина над точката на откачане.

1937 година се създава Указ на Борис III,  това е на 16 септември и се обявява конкурс за строителството на летище Враждебна, на сградата. Обявява се в списание „Летец“ и печели конкурса Николай Марангозов. Известен писател, но инженер по професия и архитект!, допълва Иван Петков.

Изграждането на Летище София се осъществява под ръководството на Дирекцията по въздухоплаване към Министерството на железниците, пощите и телеграфите.

 

Реално, сградата на Терминал 1 е построена и въведена в експлоатация през 1939 година.

А 9 години по-късно е направена и първата бетонна писта, обяснява Росен Бъчваров, директор „Връзки с обществеността“ на Летище София.

Скрита от очите на пътниците е поръчаната от близкия до Адолф Хитлер и единствен носещ титлата райхсмаршал - главнокомандващ немските военновъздушни сили Луфтвафе - Херман Гьоринг, забележителна дървена зала. 

Тази зала е в почти непроменен вид от момента на създаването си, тя и до ден днешен се използва за срещи и презентации. В нея има много история и тази зала, заедно с Терминал 1, предстои да бъде запазена.

Като част от обзавеждането на централната зала през 1949-та художникът Иван Пенков изпълнява две стенни мозайки с карти на България и на следвоенна Европа, като всеки по-голям град е представен с емблематична сграда. За София в картата на Европа е подбрано изображение на самата приемна сграда на летището, а в картата на България град Русе е представен с изображение на пристанищната ж.п. гара. Стените са покрити с различни видове естествен камък, а за осветление са монтирани три големи метални полилея.

 

Терминал 1 е една историческа сграда, не само заради залата с орлите, но той има няколко характеристики, които са уникални спрямо останалите летища. Има две уникални мозайки, които са направени през 1949 година. Има и уникални полилеи от ковано желязо, които тежат по 600 килограма всеки и които са част от това историческо наследство, което ще бъде запазено, допълва Росен Бъчваров.

През лятото на 1947 г. Георги Димитров тържествено прерязва лентата на първата редовна въздушна линия от летище София до Бургас.  Полетът трае точно два часа. Непосредствено след това отваря врати и готовият първи модерен пътнически терминал. Тогава са открити първите вътрешни линии София-Пловдив-Бургас и София-Горна Оряховица-Варна. Четири месеца по-късно се открива и международна линия до Будапеща, а през 1948 г. тя е разширена в София-Белград-Будапеща-Прага.

В промеждутъка между 30-40 и 60-те години, това е интересен период от време, когато летището се е развивало. Тази терминална сграда е била първото нещо, след това е построена първата писта, която е била малко над 1000 метра дълга. Удължавана е няколко пъти до 2006 година, когато е пусната сегашната съществуваща писта. В периода между 40-те и 60-те са се случвали много неща в социалистически период от време, обяснява Росен Бъчваров.

Откриват се десетки вътрешни и международни линии. Междувременно пистата за излитане и кацане е ремонтирана няколко пъти, инсталирани са съвременни аеронавигационни съоръжения, отговарящи на динамично променящите се изисквания на модерната реактивна гражданска авиация.

Ние изпълнявахме още полети и по така наречените богомолски акции. Ние летяхме до много страни от Африка, Близкия изток, карахме богомолци до Мека, осигуриха стотици милиони долари приход. Ние изпълнявахме много полети за океански риболов! Возихме моряци до почти всички точки на Земята. Изпълнявахме много държавни поръчки за културна дейност - изложби, концерти, много полети за хуманитарна помощ, разказва Иван Петков.

Вътрешните линии на Летище София били силно развити и стигали до 14 летища:

До Русе, Силистра, Търговище, Горна Оряховица, Стара Загора, Ямбол, до Кърджали, Хасково! Самолетите бяха пълни до край! Изгодни цени, Евтин въздушен транспорт! Във Видин цената на билета беше равен на първа класа влак, обяснява Иван Петков.

В по-нови времена след 90-те години са реновирани Терминал 1, а в новото хилядолетие се работи по изцяло нова писта и по Терминал 2, който е открит през декември 2006 г.

 

За период от над 50 години от построяването на кулата на Терминал 1, тя е била използвана за водене на самолетите, за РВД и координацията на движението на самолетите, едно доста солидно парче от историята на Т1. В момента не се използва от 10 години и е част от бъдещето на Т1, който ще е за т.н. ВИП авиация.

С цел подобряване на качеството и ефективността на аеронавигационното обслужване в зоната на летището през декември 2012-та е открита новата летищна контролна кула на „Ръководството на Въздушното движение”.  Тук ръководителите на полетите посрещат и изпращат всеки самолет и гарантират нашата сигурност и безопасност. Както те, така и всички останали, които работят на Летище София и екипажите във въздуха, се грижат за това броят на излитанията да е равен на броя на кацанията!

Симеон Симеонов работи на Летище София от 1998 г. В началото отговаря за антиобледенителната обработка на самолетите преди излитане. След това продължава като рамп агент, или човекът, който координира действията на всички работници около самолета.

Интересното, не само за мен, но за друго мои колеги съм го видял, е че ти в общи линия трябва да изпреварваш времето, защото един търн араунд, който е 45 минути – през това време трябва да се изчисти самолета, да се зареди с гориво, пътниците трябва да са събрани в автобуса, обяснява той.

Симеон работи и в контрола по правилното разпределение на товарите в самолета, което е изключително важна процедура. Определя съответно самолетът дали ще може да излети или да кацне в безопасни параметри. От 10 години е на пост в отдела по безопасност на самолетите по перона.

 

На летището Александър Колева работи от 15 години. В момента е авиодиспечер в оперативния център или както го нарича - сърцето на летището. 

От часовете на кацане, излитане, координиране с всичките оператори, стоянките, на които да заемат самолетите, гишетата къде да разположат пътниците за чекиране, следим за безопасността на летището, чистотата на пистата – в зимни условия почистване, аварийно-спасителната дейност, която се организира от нас и много други, обяснява Александър.

Общият брой на лампите на постата за излитане и кацане и пътеките за рулиане е 2938. Тези по светлинния подход на полоса 27 са 264, а на полоса 09 - общо 164.

На Летище София почти няма човек, който наистина да не обича работата си. Доказва го Петко Карамитев, който е автобусен шофьор вече 15 години.

Жената на Петко, заедно с нейната колега Ива, се грижат за имиджа на Летище София. От пиар на Младежкия театър, Ива се озовава на летището.

Работата тук е много динамична и интересна, и аз наистина бях много впечатлена и приятно изненадана, че се срещнах с много добри професионалисти, които са отдадени на авиацията. Това е нещо, което прави впечатление, те просто я обичат, признава Ива.

 

Като пътник, понеже и аз пътувам през летището, има много неща, които искам да бъдат по различен начин, защото като съм пътувала в други държави, има летища, които изглеждат много по-добре! Но мисля, че в бъдеще това ще се промени, даже някои промени са видими на Терминал 2, така че се надявам София да има летище, което да бъде гордост не само за българите, но и за чужденците, които идват тук, допълва Ива.

Това е идеята на новото ръководство на Летище София - да се превърне в привлекателно място за пътниците, за което предстоят много промени.

Искаме да трансформираме изцяло летището и да станем еталон не само в Източна Европа, но и като регионалнo летищe. Така че имаме план, да трансформираме напълно през следващите години обслужването на нашите пътници, услугите, които предоставяме на авиокомпаниите, а също и да бъдем най-съвременно летище по отношение на устойчивост в летищната индустрия, казва Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „Соф Кънект“.

Ще има ли нов терминал на Летище София и кога?

До 2030 година ще имаме напълно работещ нов терминал 3. Така че сега се подготвяме и развиваме Терминал 2. През следващите две години ще работим за разработване и подобряване му. Ще инвестиране в терминал 2, за да осигурим по-добро преживяване на нашите пътници в търговската зона и в зоната на изходите за качване. Ние се фокусираме върху цялостното преживяване на пътниците. 56:30 Това ще бъде приоритет на Sof-connect и ние работим по него. 56:38 - 56:46 - Паралелно работим върху новата концепция за терминал 3, който ще бъде в пълна експлоатация до 2030 г, казва Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „Соф Кънект“.

Ще има ли ремонт на Терминал 1?

Планът ни за Терминал 1 е в края на 2023 година и началото на 2024-та да преместим целия трафик от Терминал 1 към Терминал 2. Така че целият търговски трафик ще се управлява от Терминал 2 до 2024-та, допълва Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „Соф Кънект“.

Ще има ли директни полети от Летище София до САЩ и кога?

Това е въпрос, на който авиокомпанията трябва да отговори. Защото в крайна сметка, като летищен оператор, това, което правим, е да предоставяме на авиокомпаниите, на нашите пътници най-доброто обслужване и също така помагаме на авиокомпаниите и нашата българска дестинация да популяризират и увеличават повече маршрути и повече дестинации. И ние работим много усърдно с нашите авиокомпании, с нашата местна организация, всички заинтересовани страни, всички специалисти в сектора, ние работим заедно, за да се случи това. Добрата новина е, че имаме огромен брой реални пътници от София до Съединените щати, особено до Ню Йорк и Чикаго.

 

 

Така че, има възможност. Има потенциал да се получи този маршрут. Сега работим с авиокомпаниите и за да го осъществим, има няколко стъпки. На първо място, трябва да бъдем одобрени от Федералната авиационна администрация или от Администрацията за гражданска авиация, тъй като Съединените щати трябва да одобрят нашето летище. Ние получихме одобрение миналата седмица, преминахме теста и те официално одобриха нашето летище да започне нова въздушна операция за полет от София до САЩ. Това са първите стъпки за получаване на одобрение от Федералната авиационна администрация и сега работим заедно с една авиокомпания. Така че те трябва да обявят новия маршрут. Трябва да започнат да продават билетите и т.н. Ние сме оптимисти и нека видим ще имаме ли този полет това лято, допълва Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „Соф Кънект“.

Наш приоритет, на първо място са безопасността и сигурността. Ще инвестираме в летищното поле и всички трасетата наоколо. Също така, паралелно ще инвестираме например в паркинга на Терминал 2, който не е в много добро състояние. Също така подготвяме проекта и за изграждането на нова система за багаж, както и увеличение на капацитета на зоната за регистрация, за да можем да доведем целия трафик от Терминал 1 до Терминал 2. Това лято ще отворим и нов безмитен магазин. Това ще бъде магазин от най-съвременен вид, през който ще преминават пътниците. Ще осигурим и нова зона за храни и напитки. Ще имаме изцяло обновена търговска зона с магазини, ресторанти, храни и напитки, а също и нова зона в изходите за качване. 2022-ра е решаваща година за Sof-connect, за да подготвим нашия терминал за целия трафик, който се надяваме да се върне отново на високите нива през 2024-2025 година, обяснява Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „Соф Кънект.

Най-четени