Ела в...

"Ела в..." Санторини - част 3

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

На пристанището срещам Александрина, която живее и работи на острова.

 

Най-невероятният остров, целият свят идва тук, имаме вулкан, имаме красиви гледки, всичко е чудесно!“ Санторини е приютил няколко селища, които се кипрят гордо по скалите му. Фира е живописната столица на острова, кацнала на горния край на калдерата, на 260 метра надморска височина, предлагаща спираща дъха гледка към Егейско море и остров Неа Камени. По протежение на границата на калдерата е разположено прочутото село Ия - цялото село изглежда като произведение на изкуството, тъй като къщите са издълбани в скалата от лава.

Александрина

Други известни, но по-малки села, някои космополитни, някои по-традиционни, предлагащи невероятна гледка към Егейско море, са Акротири и Меса Вуно - с техните известни археологически обекти. Пиргос, Картерадес, Емпорио, Амуди, Финикия, Периса, Периволос, Мегалохори, Камари, Месария и Монолитос, също предлагат красиви гледки и архитектура. Между Ия и Фира се намира Имеровигли. Препоръчвам ви горещо това кацнало на калдерата селце. В пъти по-спокойно от останалите и с изумителни гледки към морето и останалите селца. Островът има нарастваща репутация като „сватбена дестинация“ за двойки не само от Гърция, но и от цял ​​свят. Китайските туристи буквално прииждат, за да разгледат острова, а инфлуенсърите са плъзнали навсякъде с цели войски от помощници за перфектната снимка.

Калдерата предлага най-драматичните гледки към морето, които някога сте виждали. Огромните скали са подредени сякаш в редици на сцената и чакат да бъдат осветени от червеникаво-оранжевите багри на слънцето. Завладяващата гледка към залеза в селцето Ия, минималистичната цикладска архитектура, луксозните хотели с малки басейни и джакузита, драматичният скалист пейзаж ще ви оставят без дъх.

За някои от най-красивите спотове за снимка има огромни опашки, а понякога се стига до караници и даже до бой. За фона на светлините на прочутия залез на Санторини даже се заемат и пазят места часове преди събитието.

„За едно от най-известните места на Санторини – църквата със сините кубета буквално се чака около половин час за снимка, особено по залез слънце!“

Варосано бяло с примамливо синьо. Емблематичните сини кубета на църквите в кацналото върху калдерата селце Ия, на пръв поглед са скрити от очите. Можете да се полутате известно време докато ги откриете. Уж известни, а трудно забележими. Оказва се много туристи си тръгват без да ги открият, разказват местните. А всъщност са на толкова лесно място, но признавам, когато бях за първи път на Санторини, също не ги намерих в лабиринта от улички, пълни със стотици туристи. Този път обаче не ми се изплъзнаха, кривнах на „правилното“ място така да се каже и успях да ги видя не само на картичка. Преди залез слънце светлината е чудна! Търси и ще намериш! И не се отказвай, ако не стане от първия път.

Остава час до магическия залез и трескаво участвам с всички стотици туристи около мен, в търсенето на най-доброто място за изпращане на слънцето.

 

Спиридула, защо Санторини е толкова известен в целия свят?

- На първо място всички идват на Санторини, за да видят прочутия залез в Ия. Тук е най-добрият спот за залеза и най-доброто място за предложения за брак. Всички идват и чакат за залеза, защото има поверие, че който предложи тук, брак ще има на 100 процента. Друго интересно място е столицата на Санторини – Фира, защото Ия не е единственото място с красива гледка от калдерата. Всяко място с гледка е различно, затова според мен е най-добре да посетите възможно най-много от тези места. Останалите места на острова също не са за изпускане! Много популярна спирка за туристите е Камари, защото е съвкупност от планини и море. Друго подобно място е Периса – много добър избор. Ако харесвате античната история, трябва да посетите Акротири, там са разположени археологическите находки на острова. Там има екскурзоводи, които могат да ви разкажат любопитни неща от историята на Санторини. Друго традиционно село е Мегалохори, ти имаше късмета да го посетиш по-рано днес. Много традиционно място. Най-подходящо е да го видите през нощта, когато е красиво осветено, по улиците се разхождат двойки, не е пренаселено, така че е перфектният избор!“

Туристите посещават острова заради много причини: залезите, сините куполи на църквите, да видят калдерата, къщите в скалите… Много са причините и ако се спра на всяка поотделно няма да ни стигне даже времето, за да ги изброя!“

Прави ми впечатление, че цените на Санторини са много високи, защо е така?

Позволи ми да бъда точна и коректна по този въпрос. Не на всички места в Санторини в скъпо. Най-скъпите части на острова са Ия, където се намираме в момента и Фира. Това е така, защото са създадени от много богати капитани на кораби, затова и всички улици тук са покрити с мрамор. А понеже Фира е столица, затова просто там е скъпо.
Останалите места като Камари, Периса и Акротири не са никак скъпи, защото повечето туристи не избират да се настанят в тази част на острова. Затова там е евтино.

В Камари и Периса е пълно с барове, малки ресторанти и таверни, които предлагат много по-евтина храна и напитки в сравнение с по-скъпите Фира и Ия.

„На Санторини трябва да опитате от всичко, но един от деликатесите е доматокефтедес, или кюфтета от домати.“

„Трябва да опитате и от фавата. Поднасят я във всяка традиционна таверна на острова като предястие, поднесено като кадифено пюре. Често се гарнира с лук, билки и местни каперси или с гръцки маслини.“

Спиридула ми споделя още интересни факти за острова, сред които, че на него са построени над 450 църкви и параклиси, като забележете – едва 10 процента от тях функционират, а останалите са затворени. Причината е много проста. Няма кой да ги поддържа, а местната управа се притеснява и от посегателства върху иконите. Сред най-големите проблеми на острова е липсата на вода. В голяма част от хотелите понякога се налага режим и няма вода да се изкъпеш. Това обаче не пречи да се отглеждат над 400 сорта грозде. Видът на лозята е пълзящ, защото така са защитени от силния вятър, а от тях се произвежда най-известното десертно вино – Винсанто, като в заведенията за чаша от 80 милилитра, цените започват от 10-15 евро. Друга любопитна подробност е, че в повечето къщи и хотели леглата са направени от цимент, като само се добавя матракът. Всяка година варосват къщите, защото вятърът и влагата бързо развалят фасадите им.

Гърците са го измислили! Ама не залеза, а желанието да го видиш, да го притежаваш, да го запечаташ на снимка, в телефона, в спомените си. За първи път ми се случи да се "боря", за да го видя.

„През активния летен сезон на Санторини е пълно с туристи! Понякога, за да се добереш до гледка, трябва да се пребориш с всички този народ, така че се заредете с търпение, може би някъде ще трябва да се сръгате с лакти с някой нахален турист, но за хубава гледка ще трябва да чакате много време, пригответе си нервите, ако не искате това да се случи трябва да дойдете рано през юни или в края на септември и октомври месец!“

Стотици туристи от всички краища на света бяха окупирали всеки свободен сантиметър на Ия - мястото на Санторини, където залезът наистина е вълшебен. Невероятна гледка, превърната в бизнес за милиони. Гърците са го измислили, не залеза, а фабриката за красиви спомени, от които печелят милиони евро всяка година. Приятелката ми Ина Георгиева, с която бях на острова, нарече Санторини „Индустрия на залеза“. И е много права. Гърците успяват да превърнат санторинския залез в световноизвестен, заради който туристи пропътуват хиляди километри, за да го видят на живо.

„Абсолютна битка за прословутия залез на Санторини, буквално няма къде да падне игла, така че не знам какво да ви посъветва, може би да дойдете рано преди залеза, за да заемете място. Повечето са се заредили час, два преди това и си пазят ред, само за няколко снимки.“

Сигурно ви звучи безумно, но е самата истина. Хора по первазите, фасадите, оградите, заведенията, улиците, покривите – навсякъде всички в очакване на залеза.

Великолепната гледка на залязващото слънце, заради които всички са дошли. Никоя снимка не може да улови магията на този момент! Навсякъде по света можем да се радваме на залеза, но тук спектакълът събира определено хиляди зрители и явно има защо.

И ако си мислите, че със скриването на слънцето приключва всичко, то жестоко се лъжете. Буквално след последния лъч на хоризонта, изведнъж тишината се изпарява, вдига се врява и тълпи от хора плъзват по малките и тесни улички. Измъкването се превръща в истинско предизвикателство! А романтиката от примамливия залез изчезва на мига.

Пригответе си поне 30-40 минути, за да стигнете до централната част на Ия и паркингите, където са колите и автобусите. Но пък, след такива красоти, на които станахме свидетели, тази блъсканица и чакане остават на заден план.

Съвсем спокойно можете да разгледате Санторини за точно три дни и даже да го обиколите целия! Най-лесният начин да го видите е като си наемете кола или мотор. Почти всички места са достъпни, а навсякъде паркингите са безплатни.

Островът може и да не предлага богат избор от плажове, но пък малкото, които притежава, са с уникални геоложки дадености. Има бял, червен и даже черен! Вулканичните камъни, примесени от фин до едър черен пясък с различни цветни нюанси, придават особен чар на плажовете! Определено си заслужава да ги посетите!

Време е да се сбогуваме с прекрасния остров и изумителните му гледки. Денят е към своя край. Хващам лифта до малкото пристанище под Тира, за да стигна отново до лодките, които ще ме отведат до круизния кораб. Гледката към нощно Санторини е великолепна!