В детайли

Ердоган: Над 9000 станаха жертвите само в Турция (Обновява се)

От Euronews България Euronews България

Продължава да расте броят на жертвите от опустошителното земетресение, което разтърси Югоизточна Турция и Северна Сирия вчера. До момента (около 17:00 ч. на 8 февруари) само в Турция са загинали 9057 души, а 52 979 са ранените. Общо със сирия жертвите са над 12 хил. В тази статия можете да следите хронологията на печалното събитие. 

Хората в пострадалите райони се нуждаят спешно от помощ за оцеляването си. В тази връзка БЧК стартира кампания за набиране на средства. Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

...

17.00 часа, 8 февруари

Броят на жертвите на земетресението в Турция нарасна до 9057 души, 52 979 са ранените. Това съобщи турският президент Ердоган от зоната на земетресението в Хатай. Той уточни, че досега е получена помощ за справяне с последствията от земетресението от 60 страни.

Президентът добави, че общо 6444 сгради са се срутили в резултат на земетресенията. Всяко семейство, засегнато от труса, ще получи 10 000 турски лири (530 долара), добави той и обеща "масови операции за настаняване", които ще започнат в 10-те засегнати провинции в рамките на годината, цитира Анадолската агенция.

 

13.00 часа, 8 февруари

След цяла нощ и половин ден трескаво издирване, надеждата за намиране на оцелели под отломките в Турция и Сирия все повече угасва. Броят на жертвите от катастрофалното земетресение нарасна на повече от 11 000 души.

Президентът Реджеп Ердоган пристигна в района на бедствието и обиколи палатковия град в Кахраманмараш, където живеят останалите без дом хора. Турското правителство търпи критики, че не е изпратена достатъчно помощ в зоната на бедствието. Ердоган призна недостатъци в реакцията на властите, но обеща "Никой да не бъде оставен на улицата". 

Екипи за издирване от повече от две дузини държави се присъединиха към хилядите местни служители на службите за спешна помощ, а от цял свят започнаха да пристигат обещания за помощ. Въпреки мащабите на помощта обаче бедствието е нанесло толкова унищожителни поражения, че силите не стигат и много хора все още чакат помощ - особено в Сирия. Температурите днес са паднали до под 6 градуса по Целзий, предава бившият журналист и настоящ доброволец Озел Пикал. Той е участвал в спасителните дейности в град Малатия, където по думите му "не е останала никаква надежда". Там се срутила сграда на хотел и само под неговите останки било възможно над 100 души да са в капан, добавя Пикал. 

Erdogan TRT Реджеп Ердоган пристигна в поразения от земетресението Катраманмараш. Стопкадър: TRT World

11:30 часа, 8 февруари

ООН обяви 25 милиона долара хуманитарна помощ за Турция и Сирия след смъртоносните земетресения, предаде Анадолската агенция. Отпуснатите средства ще помогнат за осигуряване на спешна животоспасяваща помощ в региона, заяви говорителят на организацията Стефан Дюжарик.

Той разказа, че екипите на ООН са днес в Адана и се подготвят да заминат утре в най-тежко пострадалия Газиантеп, където да подпомогнат местните спасители в търсенето и спасяването на хора. Сред засегнатите от опустошителните трусове са и много бежанци, които напуснаха Сирия заради войната там и в момента пребивават в турски лагери. 

11:00 часа, 8 февруари

Последна информация от Турция - от специалния пратеник на Euronews Bulgaria Юлиян Стоянов.

40-хилядният град Нурдага в Турция е предимно в разрушения, показа пратеникът на Еuronews Bulgaria Юлиян Стоянов. Екипите ни се опитват да стигнат възможно най-близо до епицентъра на опустошителното земетресение.

 

10:00 часа, 8 февруари

От отломките вече са извадени телата на над 9500 души. Жертвите в Турция са близо 7000, а в Сирия над 2500 души. Това съобщи Асошейтед Прес. 

07:00 часа, 8 февруари

Броят на жертвите на опустошителното земетресение в Турция и Сирия продължава да расте. Към момента данните са за над 8 хиляди загинали. Спасителите на място призовават за изпращане на финансова помощ към засегнатите райони.

Yuli Irina Gallery7 Снимка: Ирина Иванова, Юлиян Стоянов, Euronews Bulgaria
Yuli Irina Gallery6 Снимка: Ирина Иванова, Юлиян Стоянов, Euronews Bulgaria
Yuli Irina Gallery5 Снимка: Ирина Иванова, Юлиян Стоянов, Euronews Bulgaria
Yuli Irina Gallery2 Снимка: Ирина Иванова, Юлиян Стоянов, Euronews Bulgaria