Общество

Вилдан Йозтурк, Истанбул: Трудно е да заспиш, когато някъде майка чака детето си под руините

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Трудно минават последните 48 часа тук. Не само за хората, които преживяха това страшно бедствие, а и за нас, които живеем в Истанбул и извън територията на този трус. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Вилдан Йозтурк, която от 20 години живее в Истанбул.

 

Трудно е, вечер, когато трябва да поставиш глава на възглавницата, в топлия си дом, знаейки, че някъде, на хиляда километра от теб, една майка чака детето си под руините на рухналата сграда. Много е тежко, много е мъчително. Не пожелавам на никого.

„Моите близки са в България, но имам приятел от фотографска група, които живее в Диарбекър. С него се чухме. Той съвсем набързо сподели, че семейството му, родителите му, са живи и здрави. В момента той е там, поства непрекъснато информация в социалните медии относно положението в града, в областта“, сподели Йозтурк.

„Вчера говорихме с колежка – тя има роднини там. Нейният брат е заминал за Газиантеп и с личния си автомобил е прибрал близките си тук, в Истанбул“, каза още тя.

По думите ѝ, за качеството на строителството се говори много. Преобладаващото мнение е, че „не убива земетресението – убиват сградите“.

Хората там имат нужда от одеяла, от дрехи, в момента няма храна, няма водоподаване, трудно се осигуряват хигиенни материали. Това неща от основна необходимост, завърши тя.