В детайли

Heavy Metal: Какво представляват танковете M1 Abrams и защо са важни за Украйна?

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Mideast Iraq Army Training 111018127543 Танк M1A1 Abrams на иракската армия, закупен от САЩ, маневрира по време на учение с бойна стрелба край Багдад, Ирак, вторник, 18 октомври 2011 г. Снимка: AP

Администрацията на Байдън обяви вчера, че ще снабди Украйна с доказания в битка танк M1A1 Abrams, което е ключов обрат в усилията на Запада да въоръжи Киев, който се подготвя за нова руска офанзива.

31 танка M1A1 Abrams, които се равняват на един украински танков батальон, ще допълнят над 27-те милиарда долара, които САЩ отделиха за борбата на Киев, откакто Русия нахлу преди близо година.

След решението на Германия да изпрати свои танкове в Украйна, я последваха и други страни, които обявиха подобни намерения. Целта е бързо да се създадат два батальона от танкове "Леопард 2" в разкъсваната от война страна.

През януари правителството на Великобритания обяви, че ще изпрати рота и 14 от своите бойни танкове "Чалънджър 2“

Танкове "Леопард 2ще бъдат изпратени от Полша, Норвегия, Финландия и Испания, а на по-късен етап, вероятни и Швеция.

Правителството на Франция обмисля да изпрати танкове "Льоклерк

След като вчера разгледахме защо произведените в Германия танкове Leopard са важни и нужни за Киев, нека днес видим с какво се различават американските M1A1 Abrams:

 

Какво представляват танковете M1A1 Abrams?

Танкът M1 Abrams, продукт на компанията General Dynamics Land Systems, преди Chrysler Defense, е разработен през 70-те години на миналия век като заместител на по-старите танкове M60 на американската армия. За пръв път влиза в употреба през 1980 г., но не влиза в бой до войната в Залива в началото на 90-те години.

По време на войната в бойните части са разположени малко над 2000 танка Abrams и само 23 са повредени или унищожени. От деветте унищожени, нито един не е загубен в резултат на вражески действия.

В доклади на американски правителствени служби за работата на танковете Abrams и бойните машини на пехотата Bradley в този конфликт се казва, че екипажите на Abrams съобщават, че са получили директни фронтални удари от Т-72 от съветската епоха и са претърпели само незначителни повреди.

С екипаж от четирима - стрелец, зареждач, шофьор и командир, Abrams може да осигури мобилност, огнева мощ и, може би най-важното, шоков ефект, необходими за експлоатиране на слабите места във вражеските линии и за осъществяване на офанзивен пробив.

Когато се сблъсква с противника, Abrams е защитен от композитна броня Chobham. Защитата ѝ може да бъде подобрена с блокове от експлозивно-реактивна броня.

Основното му въоръжение е 120-милиметрови снаряди, както и с картечница калибър 50. Максималната му скорост е около 72 км/ч на път.

Високопоставените служители на администрацията на САЩ отказаха да разкрият повече подробности за спецификациите на танковете Abrams, които САЩ ще закупят и изпратят на Украйна, като например дали ще използват снаряди с обеднен уран или ще бъдат защитени с броня с обеднен уран. Снарядите с обеднен уран могат да пробиват тежка броня, а бронята с обеднен уран осигурява максимална защита на танковете.


Какви са трудностите?

Внезапният завой на САЩ последва седмици на колебание дали да бъдат изпратени танковете. Администрацията обмисляше доколко Украйна ще извлече стратегическо предимство, тъй като поддръжката им изисква значителни усилия.

"Истинското предизвикателство при предоставянето на танкове М1А1 на украинците не е горивото, а поддръжката", заяви пред CNBC Джефри Едмъндс, руски военен експерт в изследователската група с нестопанска цел за национална сигурност CNA.

"Всяка система на танка, от турбинния двигател до сложния прицел, използван от стрелеца, е комплексна и изисква множество сложни части, за да функционира правилно", добави Едмъндс, който има военна кариера, продължаваща повече от две десетилетия.

Едмъндс, който е прекарал седем години на служба на танковете M1A1 Abrams, заяви, че платформата има специфични части, които "не са взаимнозаменяеми с други танкове и поддръжката им е умение само по себе си".

Abrams M1a1 Usarmy Танкове M1A2 Abrams от рота "А", 2-116-ти кавалерийски бригаден боен екип (CBCT), Национална гвардия на щата Айдахо, участват в полеви учения в Центъра за бойна подготовка Orchard (OCTC). Снимка: Томас Алварес/Националната гвардия на Айдахо

Представители на САЩ споделяха подобни опасения в продължение на седмици от трибуните на Държавния департамент и Министерството на отбраната и Белия дом, както и по време на неотдавнашното пътуване на министъра на отбраната Лойд Остин в Германия.

"М1 е много способна платформа на бойното поле и също така е много сложна. Както всичко, което предоставяме на Украйна, искаме да гарантираме, че те имат възможност да я поддържат", заяви пред репортери във вторник прессекретарят на Пентагона бригаден генерал от ВВС на САЩ Пат Райдър.

Вярно е, че "Abraмs", както и другите бронирани машини, се нуждае от значителна поддръжка в полеви условия. Въпреки това тя е доставена на много партньорски армии на САЩ, включително тези на Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Мароко и Саудитска Арабия, и е използвана от няколко от тях в реални бойни действия. Досегашният опит показва, че Украйна е способна да поддържа сложни оръжия с произход от НАТО при интензивни условия. И както наскоро отбеляза австралийският генерал-майор в оставка Мик Райън:

"Ако австралийската армия с нейния много лек интегрален логистичен отпечатък (и липсата на стратегическа поддръжка на танковете през първото десетилетие на служба) може да управлява флота от танкове М1 ... то украинците определено могат!"

Освен това и Abrams, и Leopard 2 използват оръдие на Rheinmetall с общи боеприпаси, което опростява веригата за доставки и помага да се запазят възможностите на Киев да реши кой танк му харесва повече, след като димът се разсее.

Със сигурност газовата турбина Honeywell AGT1500 на е "жадна". Логистиците на американската армия са изчислили, че разходът на гориво при преходи - най-представителният режим за водене на бойни действия в украинската кал - е приблизително 57 галона на час.

За разлика от тях Leopard 2 може да изразходва около 40 галона гориво на час, ако приемем, че всеки от резервоарите се движи в пресечена местност със скорост 30 км/ч. Добрата новина е, че Abrams лесно работи с дизелово гориво, което вече се използва от други украински механизирани сили.

 

Колко са танковете M1A1 Abrams и къде са разположени?

Какви са суровите числа? Според оценки на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) американската армия разполага с около 3500 танка М1А1/А2 в резерв. Освен това Корпусът на морската пехота на САЩ се освободи от своя флот от 450 единици "Abrams" като част от дългосрочната си стратегическа преориентация към тихоокеански конфликти. Повече от 300 от тези танкове вече са прехвърлени на армията, а останалите, които се съхраняват в чужбина и на морски съдове за предварително разполагане, се планира да бъдат прехвърлени през тази година. Употребяваните американски Abrams вече се търсят в региона, като през декември 2022 г. Държавният департамент одобри продажбата на 116 M1A1 на Полша, заедно с 12 бойни ремонтни машини M88A2, осем M1110 и други различни елементи - сделка, която илюстрира приблизителните контури на това как може да изглежда първоначалният пакет Abrams за Украйна.

M1a1 Usarmy Основен боен танк M1A2 Abrams от Националната гвардия на Минесота преминава през пробойна в препятствие от бодлива тел по време на 116-ото учение eXportable Combat Training в Центъра за бойна подготовка Orchard, Айдахо. Снимка: Армията на САЩ

Тъй като танковете се прехвърлят от складове или активни формирования, с течение на времето в завода за танкове на армията в Лима, Охайо, могат да бъдат възстановени още танкове, тъй като загубите нарастват или нови украински формирования преминават към M1A1/A2. По данни на IISS армията на САЩ разполага и с около 1000 бронирани ремонтно-възстановителни машини M88A1, които осигуряват готов резерв от механична поддръжка за съпровождане на Abrams в бойните действия.

Доставката на танковете в Украйна ще отнеме "известно време", заяви в сряда високопоставен служител от администрацията на Байдън пред CNBC. "Говорим за месеци, а не за седмици", каза служителят, който говори при условие на анонимност, съгласно правилата, определени от администрацията.

Според служителя Пентагонът е натоварен със задачата да осигури обучението, поддръжката и логистичната подкрепа за танковете М1А1. Друг американски служител заяви, че обучението за използване на танковете, което ще отнеме няколко месеца, ще се проведе извън Украйна.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви в сряда, че Пентагонът не разполага с допълнителни танкове, които да извади от сегашния си арсенал.

"Просто не разполагаме с тях", каза Кърби, като добави, че "дори и да има излишни танкове, това ще отнеме много месеци". Той също така отказа да предостави график кога танковете M1A1 Abrams ще бъдат готови за украинските сили.

 

Защо Украйна ги иска?

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Байдън в Twitter, като заяви, че прехвърлянето на танковете M1A1 Abrams е "важна стъпка по пътя към победата".

"Днес свободният свят е обединен както никога досега в името на една обща цел - освобождението на Украйна", добави той.

Според Алекс Гатопулос, анализатор в областта на отбраната на Al Jazeera, главните бойни танкове от последно поколение са жизненоважни за Украйна, ако иска да пробие дупки в руските отбранителни линии и да си върне територията, която руските сили завзеха в първите седмици на инвазията.

Южна Украйна е равна и идеална територия за танкове. Русия изгражда редици от окопи и укрепени бункери, за да спре украинското настъпление в района.

При украинска офанзива от изключително значение ще са танковете, заедно с войските, защитени от бойни машини на пехотата, като американския Bradley, германския Mardar и дори произведеното в Русия БМП-2.

Ситуацията по фронтовата линия в Украйна е жестока, като сраженията се превръщат в безмилостна артилерийска стрелба с минимални успехи за двете страни.

Мощните съвременни танкове като "Ейбрамс", "Леопард" и "Чалънджър", които украинците искат да получат, заедно с всички останали бронирани машини и оръжия, които се насочват натам, може да се окажат точно това, от което Киев се нуждае, за да подхрани настъплението и да пробие руските линии, но това предстои да се види.

Най-четени