Европа

Няколко европейски страни заявиха, че ще изпратят свои танкове на Украйна (Обобщение)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

След решението на Германия да изпрати свои танкове в Украйна, я последваха и други страни, които обявиха подобни намерения. Целта е бързо да се създадат два батальона от танкове "Леопард 2" в разкъсваната от война страна.

Танковата коалиция беше сформирана. Всички, които се съмняваха, че това някога може да се случи, сега видяха: За Украйна и нейните партньори няма невъзможно", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба.

През януари правителството на Великобритания обяви, че ще изпрати рота и 14 от своите бойни танкове "Чалънджър 2", които имат 120 мм гладкоцевно оръдие.

Полша е готова да изпрати до 14 от своите танкове "Леопард 2", и вече е поискала от Берлин одобрение. Варшава приветства хода на Германия да одобри реекспорт от държави, които вече използват танкове "Леопард 2".

Норвегия ще изпрати произведени в Германия танкове като част от групата западни държави, които доставят танкове на Украйна. Не е ясно колко ще са те и вероятно ще са „Леопард 2 А4“. Страната ще подкрепи украинската армия с обучение и финансиране.

Финландското правителство заяви, че би могло да дари малък брой от танковете "Леопард 2", с които разполага, ако по-широка група от европейски държави също реши да направи това.

 

Разбира се, имаме съвсем прясно решение на Германия. Уведомихме, че ще бъдем част от тази система, независимо от формата, която тя ще приеме. Това е дискусия, която трябва да проведем заедно с германците и другите, които предоставят танкове и друга техника.

Пекка Хаависто, министър на външните работи на Финландия

Словакия също е готова незабавно да изпрати на Украйна 30 танка Т-72, при условие че може да получи западни танкове, които да ги заменят.

 

В момента не се обсъжда възможността за разполагане на словашките Leopard в Украйна. Ние все още разполагаме с 30 танка Т-72 и сме готови да ги изпратим незабавно на Украйна, дори утре, ако има възможност да получим западни танкове - "Леопард"-и или други в замяна.

Ярослав Над, министър на отбраната на Словакия

Правителството на Франция обмисля да изпрати танкове "Льоклерк", които имат 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, като заяви, че всички възможности са на масата. Преди това Париж се противопоставяше на исканията, като казваше, че френските военни мисии в чужбина ограничават наличния брой танкове за изпращане, както и това, че има сериозни изисквания при поддръжката на тези танкове.

Швеция в момента няма планове да изпрати танкове "Леопард 2" в Украйна, но не изключва възможността да ги изпрати в бъдеще. Шведските въоръжени сили притежават около 120 подобни машини.

Испания също е готова да предостави на Украйна танкове германско производство "Леопард 2".