Европа

Калин Димитров: Новото въоръжение за Украйна променя правилата на играта

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Новата военна помощ от НАТО променя правилата на играта, защото в Украйна навлизат оръжия от ново поколение и ако тяхното използване даде ефект, можем да очакваме, че количеството на тези въоръжения ще се увеличава. Това е много важно послание.“

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria от Западна Украйна военният експерт Калин Димитров.

„Първоначално Западът даваше само леко и противотанково въоръжение и някакво количество тежко въоръжение стари съветски системи, закупени от страните от бившия Варшавски договор и не само“, посочи военният експерт и добави, че оттогава досега се забелязва градация.

По неговите думи войната преминава в нова фаза, след като е станало ясно, че Русия няма да се откаже от агресията.

Политическото значение на Бахмут е много по-голямо от стратегическото му, коментира експертът.

Очаквам от украинска страна ще бъде направено всичко възможно и невъзможно да бъде удържан града, но в крайна сметка виждаме след мобилизацията армията на Руската федерация работи така както те са свикнали – с огромно числено превъзходство, без да броят жертвите.

Димитров смята, че Западът е имал два избора пред себе си – да предаде тежко въоръжение на Украйна, увеличавайки военната помощ след засилването на руската агресия, или да се отдръпне и да помага само финансово.

Заплахата от ядрен удар винаги е била на масата, отбеляза военният експерт, но коментира, че не очаква да се стигне до нова ескалация на напрежението, въпреки предупрежденията от страна на Кремъл, че „украинският народ ще плати цената“, ако Киев получи танкове.

Колебливата позиция на Германия военният експерт обясни с това, че германците са една от най-пацифистичните нации в Европа заради спомените си от загубата на Втората световна война.

„Ще има нов офанзива през пролетта, но дали ще е руска, или украинска, предстои да видим“, изказа очакванията си Димитров за бъдещия ход на войната.

Целия разговор вижте във видеото.