Свят

НАТО: Германските "Леопарди" могат да помогнат на Украйна да спечели

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Новината за германските танкове, които ще отпътуват за Украйна предизвика положителни реакции от партньорите и упреци от Русия.

В критичен момент във войната с Русия германските танкове могат да помогнат на Украйна да победи и да надделее като независима нация, написа в „Туитър“ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Силно приветствам лидерството на Германия в предоставянето на „Леопард 2“ на Украйна в консултация с други съюзници и партньори на НАТО.

Френският президент Еманюел Макрон подчерта, че решението на Берлин засилва френската подкрепа за Киев с плановете на Париж също да изпрати танкове.

Други европейски страни също изразиха готовност да се разделят със собствените си бойни танкове като част от по-широка коалиция.

Украинският президент Володимир Зеленски даде ясно да се разбере, че се надява да получи по-значителен брой танкове от западните съюзници.

 

Много съм щастлив. Искам да благодаря на Германия, на Великобритания и на Съединените щати, че взеха това решение. Като цяло съм много благодарен на света за подкрепата за Украйна. Но ако говорим откровено, броят на танковете и времето за доставка в Украйна са от решаващо значение.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Доставката на западни танкове променя характера на войната, тя ще се превърне в друга война. Техническите характеристики на тези танкове ще повишат качеството на нашите военни действия.

Полк. Олег Жданов, военен експерт

Тези планове бяха разкритикувани от Русия. Прессекретарят на руския президент ги нарече провал в технологично отношение и добави, че разходите за доставка на тежки танкове за Украйна ще бъдат в тежест на европейските данъкоплатци.

 

Най-важното е, че тe явно надценяват потенциала на тези танкове, който ще добави към въоръжените сили на Украйна. Просто заради технологичните аспекти това е доста катастрофален план. Това е още едно погрешно схващане, при това доста дълбоко. Повтарям – те ще изгорят като всички останали.

Дмитрий Песков прессекретар на руския президент

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова всички страни, които притежават танкове "Леопард 2", да "предоставят колкото се може повече от тях", за да помогнат на Украйна да отблъсне руската инвазия.