В детайли

Развитието на енергийната криза в България през 2022 г.

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Тази година беше белязана и от тежка енергийна криза. Справянето с нея беше във фокуса на две правителства и два парламента. Тази година доказа, че енергетиката може много добре да бъде използвана и като оръжие, което е много по-силно от патроните и снарядите. Тя се превърна и в основен инструмент за политически нападки и обвинения. Енергийната криза свали няколко правителства в Европа, включително едно в България. През всичките 12 месеца политиците твърдяха, че всяко едно тяхно действие е за да не останат на студено българските граждани.

Сагата с цените на природния газ в България започна още преди настъпването на 2022 година. Дни след встъпването в длъжност на кабинета Петков на 13 декември 2021 година цената на синьото гориво за мегаватчас удари 102 лева, което е 63% увеличение от началото на годината. В опит да забави процеса на поскъпване правителството на Промяната наложи мораториум на цените на природния газ от 17 декември до 31 март, фиксирайки сумата на мегаватчас на 26 лева, колкото е била на 1 януари 2021.

 

Този мораториум просто даде на новото правителство време да влезе за тези 3 месеца и да направи анализ. Аз например още не знам дали това е най-доброто ниво на цените, какво се случва с азерския газ и защо той не е част от калкулацията за цените на парното. Всички тези неща трябва да ги разберем преди да вдигаме тока за потребителите. 

Kирил Петков, министър-председател, 17.12.2021 г.

Освен, че въвежда мораториум правителството на Петков започна раздаване на финансови помощи за справяне с енергийната криза. Подкрепа за най-засегнатите бе може би най-често употребяваната фраза от политиците, но за 12 месеца така и не стана ясно кои точно са „най-засегнатите“. „Ще имаме подкрепа на близо милиард и половина лева през следващите месеци за овладяване на енергийната криза. Милиард и триста ще отидат за цените на тока и около 200 милиона за газта“, каза Кирил Петков на 22.12.2021 г.

Опозицията в 47-то Народно събрание в лицето на ГЕРБ и за момент не повярва в действията на новите управляващи и през цялото време виждаше в тях користна умисъл. 

 

Откъде освен от LNG терминала в Гърция и Азербайджан, откъде ние ще получаваме друг газ освен руския?Някой умишлено ли се опитва да развали отношенията между България и Азербайджан и да замени азерския газ с някакъв друг. 

Делян Добрев, ГЕРБ – 03.01.2022 г.

Обвинения бяха насочени и към обществения доставчик Булгаргаз след изказване на енергийния министър Александър Николов, че дружеството под ръководството на Николай Павлов само се е отказало от пълните количества евтин азерски газ. 

 

Консумацията и доставката по дългосрочни договори на природен газ е така наречената финансова стойност равна на нула. Ако България губи някой друг печели. Недоставката на тези количества води до ужасяващи загуби всеки божи ден. 

Александър Николов, министър на енергетиката – 06.01.2022 г.

И ние сме сигурни до голямата степен, че част от решенията, които те са взели резултиратвъв високите цени на газа и 30-те процента увеличение. 

Кирил Петков, министър-председател – 31.01.2022 г.

В края на първия месец на 2022 година все по-ясно става, че войната между Русия и Украйна няма да приключи скоро, което ще създаде още рискове за националната сигурност на България.

Появяват се и страхове, че Газпром може да спре доставките за България. В началото правителството отрича такава хипотеза. След 10 дни нещата се променят.

 

Ние трябва да сме готови за всякакъв сценарий. Включително и сценарий, където нямаме газ от Газпром. Тази война може да даде всякакви резултати и ние трябва да сме готови. 

Кирил Петков, министър-председател, 21.03.2022 г.

В края на първия месец от войната в Украйна руският президент Владимир Путин подписва указ, с който иска всички плащания за доставки на природен газ от европейски страни да бъдат извършвани в рубли. 

 

Относно искането на “Газпром Експорт”: за плащане в рубли. Два важни аспекта има – това не е посочено като изискване в съществуващите договори. Действията на България оттук нататък ще бъдат изцяло в унисон с Европейския съюз. 

Александър Николов, министър на енергетиката – 06.04.2022 г.

На 27 април след неколкократни опити от страна на „Булгаргаз“ да извърши плащане в долари, “Газпром Експорт” спира изцяло доставките на синьо гориво за България. 

 

На 26 април – вчера – е получено писмо,  заявяващо спирането на доставките на природен газ за България. Това…следва да се потвърди и физически до няколко минути ако е факт. Чисто физически по трасето на оператора. 

Александър Николов, министър на енергетиката – 27.04.2022 г.

„Булгаргаз“ са направили плащането, както е по договор. Газпром са спрели газа въпреки направеното плащане. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. 

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите – 27.04.2022 г.

Спирането на доставките от Газпром накара правителството на Петков спешно да започне да търси алтернативи, с които да компенсира липсите. През май месец стана ясно, че са договорени 2 танкера с втечнен природен газ от Съединените щати, които да закърпят положението за следващите два месеца. 

Оказва се обаче, че в четворната коалиция не всички са съгласни, че България ще се справи най-добре без Газпром.

Купуването на природен газ месец за месец обаче излиза скъпо и показва нуждата от дългосрочни доставки. Интерконекторът с Гърция се оказва спасителният пояс в кризисния момент. А трябва да потече от Азербайджан.

А до влизането на азерския газ, от къде България се снабдява с газ? Според ГЕРБ бившите управляващи от ПП са купували руски газ, но на по-висока цена, защото покупката се случва чрез близки до тях посредници.

В последните дни от своето управление кабинетът на „Промяната“ се опита да договори още 7 танкера от САЩ, които да помогнат на идващото служебно правителство да се справи с енергийната криза. Три танкера за 2022 година с опцията за още 4 през 2023.

Танкерите обаче не отплаваха към България, а новото служебно правителство определи договорките като ненадеждни.

 

С моя заповед създадох междуведомствен кризисен щаб за енергетиката със задача да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора. 

Гълъб Донев, служебен министър-председател – 03.08.2022 г.

„Прословутите договорени 7 танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на три танкера тази година и опция за доставка на още 4 през следващата. В допълнение не са подсигурени слотове за разтоварване на танкерите на газовите терминали“, каза Росен Христов, служебен министър на енергетиката на 03.08.2022 г.

Пререкания между бившо и настоящо правителство имаше и по линия на работата, свършена по изграждането на интерконектора с Гърция. Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков извърши неколкократни проверки на строежа, след които констатира, че строителните дейности не са напреднали толкова, колкото се твърдеше. 

През месец август цената на природния газ стигна до 298 лева за мегаватчас, което накара правителството да обяви и една непопулярна мярка. 

 

Опитваме се да доставим газ през всички възможни трасета. При необходимост сме готови да възобновим и преговорите с Газпром. 

Росен Христов, служебен министър на енергетиката – 10.08.2022 г.

Тази заявка доведе до протести – пред президентството и пред министерството на енергетиката. Отказани бяха и 6 от 7-те танкера, завещани от правителството на Кирил Петков. Потенциални преговори с Газпром бяха аргументирани и чрез потенциално арбитражно съдебно дело, което България рискува да загуби. 

Месец септември бе белязан от поредния негативен рекорд – цена на природния газ от 354 лева на мегаватчас. В опит да овладее кризата Булгаргаз, вече с ново ръководство, излеза с нов план за действие – промени в тръжните процедури за сключване на договори за доставки на синьо гориво. Да покажем един нов подход в договарянето в начина на провеждане на публични търгове. Резултатът да е добри ценови условия за период от 10 години за битовите и небитовите потребители“, каза Деница Златева, изпълнителен директор на Булгаргаз на 20.09.2022 г.

 

От днес се премахва практиката да се договорят танкери без търг и яснота как търговецът определя цената. 

Румен Радев, президент на Р България, 20.09.2022 г.

През октомври за първи път от началото на годината се пречупи тенденцията на покачване на цената на природния газ, падайки на 233 лева на мегаватчас.

Официално бе открита и газовата връзка с Гърция. 

 

Този газопровод променя правилата на играта в полза на енергийната сигурност на Европа и България. Нейното значение е свобода – свобода от зависимостта от руски газ.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия – 01.10.2022 г.

През ноември цената на природния газ падна с още 100 лева. „Булгаргаз“ побързаха да се похвалят, че основната причина за поевтиняването са именно новите им тръжни процедури, а не спадът в цената на световните борси. Цифровото изражение е 200 милиона лева. Тоест ако бяхме продължили със старата практика на приемане на оферти по мейл, то щяхме да платим за газ с 200 милиона повече“, каза Росен Христов, служебен министър на енергетиката на 28.10.2022 г

Оказа се обаче, че „Булгаргаз“ са избързали с хвалбите, тъй като още през декември цената се качи от 123 на 147 лева, а заявките за януари 2023 са за скок с още 40% или 204 лева за мегаватчас. Посочената причина – скъпия нагнетен газ в газохранилището в Чирен. 

„Този скъпият газ, който е над 250 лева, ще трябва рано или късно да го платим, защото той е нагнетен там и при неговото ползване регулаторът ще трябва да го признае в сметките. Това ще се случи сега в зимния период в най-тежкия момент. От Чирен се черпи газ зимата и се нагнетява лятото. Дори да не черпим газ тази зима и само да го купуваме, тази сметка ще трябва да я платим рано или късно“, каза Делян Добрев, председател на комисията по енергетика на 15.12.2022 г.

А сметките за парно и газ тепърва ще растат, както и потреблението. Който и да дойде на власт, ще трябва да реши казуса – дали българските потребители ще платят високата сметка от 2022 през 2023-а или ще се намери план, за да се избегнат негативните тенденции от изминалата година.