Икономика

Икономическият министър на Азербайджан: Целим да доставяме по 22 млрд. куб. м. газ годишно

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Азербайджан ще се цели да доставя близо 22 милиарда кубически метра природен газ на година до 2027 година. Това заяви пред Euronews Bulgaria министърът на икономиката на Азербайджан Микаил Джабаров. По негови думи Баку разглежда всички възможни опции за доставка на допълнителни количества природен газ към България. По сегашния договор страната ни ще получава през газовата връзка с Гърция 1 милиард кубически метра на година.

 

Министър Джабаров, нека започнем с капацитета на интерконектора. Засега знаем, че той може да осигури 3 милиарда кубически метра природен газ на година, но има потенциал количествата да стигнат до 5 милиарда кубически метра годишно. При какви условия може да се стигне до 5-те милиарда?

Както знаете днес е много специален ден, защото физическите количества азерски газ от находището „Шах Дениз“ в Каспийско море ще потекат към България. Както знаете, според договорните отношения българската страна трябва да получава почти 1 милиард кубически метра на година. Азербайджан е напълно категоричен, че ще уважи тези договорни отношения и ще доставя количествата, за които сме се разбрали. Вчера и днес имаше и важни разговори за увеличаване на това количество в бъдеще. Всичко това напълно отговаря на ангажиментите, поети при подписването на меморандума за енергийно сътрудничество между председателя на Европейската комисия и президента на Азербайджан този юли в Баку. Ние вече водим разговори с нашите партньори – чуждестранни, както и вътре в страната. Идеята ни е да увеличим продукцията си. Президентът Илхам Алиев спомена днес за какви количества става въпрос, като целта ни е да удвоим тези количества до 2027 година. Това е ключов приоритет за нас. Вече въпросът как тези количества ще се разпределят между различните европейски страни, това трябва държавите-членки на Европейския съюз сами да определят. От гледна точка на двустранните отношения между България и Азербайджан - нека го кажа по следния начин – разглеждаме абсолютно всички опции, за да покрием потреблението в страната до колкото е практически възможно.

 

Нека Ви питам – към момента находището „Шах Дениз“ ли е единственият източник на природен газ, чрез който доставяте?

До момента в действителност „Шах Дениз“ е единственият източник на тръбен газ, който да изнасяме през наличните тръбопроводи в Южния газов коридор. Той е основата на повечето наши договорни отношения. Проектният финансов модел беше създаден преди почти 10 години. Ако говорим обаче за бъдещи доставки, има и други газови находища в Азербайджан, който ще бъдат използвани за износ на енергийния ресурс.

Има разговори между България и Азербайджан за допълнителни 500 милиона кубически метра природен газ. Очаква се това да стане през 2024 година, когато се завърши терминала за регазификация в Александруполис. Но има ли как това да се случи по-скоро, ако например се използва реверсивната газова връзка Кулата – Сидерокастро?

Както вече казахме, вчера имаше поредица от двустранни срещи и дискусии между различни представители на Азербайджан и България – говорим и на политическо ниво. Едно от решенията, които бяха взети и ще облагодетелстват нашите икономически отношения, е, че държавната енергийна компания на Азербайджан ще отвори свой клон в България. Смятаме, че това ще допринесе значително при развитието на двустранните връзки, а и по този начин ще можем директно да контактуваме с бизнес партньорите на терен. Това е най-практичният и най-бързият начин да задоволим потребностите на клиентите ни на тукашния пазар. След няколко месеца, когато това се случи, ще можем много по-добре да отговорим на въпросите, свързани с количествата и начините на доставка.

Можем ли да кажем, че Азербайджан вижда интерконектора като врата към пазара в Източна Европа. Както сами видяхте днес на събитието присъстваха държавните глави на много страни, които се интересуват от доставки на азерски газ, имайки предвид, че „Газпром“ вече се смята за ненадежден партньор?

Днес на официалната церемония беше казано, че откриването на газовата връзка е важна стъпка към подсигуряването на сигурността на енергийните доставки към региона. Азербайджан е и ще продължи да бъде надежден партньор и ще изпълнява ангажиментите си, поети при подписването на търговски споразумения. Важно е обаче да споменем, че тези ангажименти са поети и от западни държави, които добиват ресурси на територията на Азербайджан. Планираните увеличения в количествата идват в точното време и сега е най-правилният момент да се поеме подобна стъпка, разбира се преценявайки внимателно ситуацията. Това е нещо, което ние правим изцяло в съответствие с търговските договори, които имаме.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че държавите в Източна Европа трябва да инвестират и във възобновяеми енергийни източници. Малко след това президентът на Азербайджан Илхан Алиев сподели, че Баку възнамерява да инвестира и в подобен тип енергийни проекти. Кажете ни малко повече за това как Азербайджан ще инвестира в подобен тип инфраструктура?

Ако се върнем назад във времето, ще видим, че енергийното сътрудничество между Азербайджан и Европа започва с доставки на суров нефт, това беше основната суровина за износ на страната ни. Става дума за 2006 година. Следващото голямо постижение дойде през 2021 година, когато за пръв път значителни количества природен газ бяха доставени от Азербайджан към Европа. Инвестициите във възобновяеми енергийни източници са естествената следваща стъпка в тези икономически отношения. Азербайджан е голям регионален производител на енергийни ресурси и разбира се, ние се напасваме спрямо процесите на енергийните пазари. Вече няколко години инвестираме активно във възобновяеми енергийни източници, бих казал, че потенциалът ни е доста сериозен, особено в при офшорния вятър, както и при соларните панели. Към момента се работи по няколко инвестиционни проекта във възобновяеми енергийни източници. Водим и преговори с няколко европейски държави за начин на транспортиране на тези ресурси – става дума за зелена електроенергия и зелен водород. Тези проекти са на различен етап в своето развитие. При някои от тях все още се правят научни изследвания, а при други вече работим по това да сключим договори. Важно е да кажем, че се опитваме да покажем на компаниите, които използват ресурсите на Азербайджан, че страната ни работи в тази посока и ще продължи да го прави все повече оттук нататък.

Тоест Азербайджан вече не иска да инвестира само в природен газ и суров петрол, а и друг вид енергийни суровини, за да си подсигури пазарен дял и в бъдеще?

Точно така, времената се менят, така че ние не само трябва да се адаптира към тези промени, когато настъпят, но и да се опитва да ги предвиди. Трябва да инвестираме навреме, но трябва да инвестираме в дългосрочни проекти, които да се доказват като печеливши с времето. Ако не бяхме инвестирали в газовото находище преди 10 години, сега нямаше да можем да доставяме природен газ на европейските държави. Абсолютно същия подход прилагаме и към възобновяеми енергийни източници.

 

Азербайджан сигурен ли е, че може да покрие нуждите на всички желаещи европейски държави, а те са много, както е видно, които искат да започнат бизнес отношения с Баку? И когато сключвате нов договор, за колко години го подписвате? Договорът на Азербайджан с България е за 25 години.

Да, това е обичайната бизнес практика. Обикновено това са дългосрочни договори, които важат над 25 години. От гледна точка на амбициите ни, не бих казал, че ние имаме амбиции да задоволим енергийните нужди на всички желаещи държави, а и нямаме такава възможност. Но имаме амбиция, желание и възможност да задоволим нуждите на всички страни, с които имаме договорни отношения. Всички договорни задължения, които сме поели до момента, са били обслужени на 100 процента. Това ще продължи да е така и бъдеще. Подобен тип договори се сключват на базата на дълги преговори, калкулация на нуждите на страните по договора и нашите възможности да ги задоволим. За нас предвидимостта е особено важна и винаги ще държим на това при търговските си отношения.

Нека си задам последния въпрос така – колко още договорни отношения може да поеме Азербайджан?

Президентът Илхам Алиев беше доста ясен днес. Меморандумът, който сме подписали с Европейската комисия, предвижда най-малко да удвоим количеството природен газ, което да изнасяме към Южния газов коридор до 2027 година.

Може ли да кажете точните числа?

Независимо дали проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници, се появяват в цялостната картинка, природният газ е приоритет. Целите ни за тази година са да изнесем към европейските държави около 11 милиарда кубически метра синьо гориво, може и да са малко повече от това. На базата на тези сметки, мисля, че сами може да прецените за какви количества говорим.