Европа

Фон Дер Лайен за интерконектора: Днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне ужасяваща война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа. Този газопровод „обръща играта“, променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руския газ.“ Това каза председателят на ЕК Урсула фон Дер Лайен по време на церемонията за откриване на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерски газ.

Ето какво още каза председателят на ЕК:

Проектът за интерконекторът седи вече 10 години на дневен ред. Започна през 2009 г., когато България беше много тежко засегната от решението на Газпром да прекрати потокът на газ през Украйна. Отне много време да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект, и днес бих искала да благодаря на вас – екипа на интерконектора, и да благодаря на всички български и гръцки правителства за това, че подпомогнаха това да стане.

Необходимо е търпение, и си личи, че сте го постигнали. ЕС подкрепя този проект от самото начало и фактически, и финансово – с близо 250 млн. евро.

Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ за България, и това е страхотна новина в такива трудни времена.

И в България, и в ЕС, хората усещат последствията от войната на Русия. Но благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата. За да се постигне това, първата стъпка беше за диверсификация, която беше подпомогната в тези критични моменти. Бяха важни и огромните инвестиции в алтернативните електроцентрали – това създава работни места, и ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо да се освободи от хватката на Русия.

Ние в момента сме изправени на критичен кръстопът: енергийната криза е сериозна, значителна, и съм уверена, че можем да се справим с нея. Но тя изисква от Европа една обща реакция и отговор, който изисква да се намалят цените на разходите за енергията за семействата, домакинствата и бизнесите. Вчера, например, всички в ЕС се споразумяхме да ограничим доходите на определени фирми и да ги насочим към подкрепа за домакинствата.

 

Цялото изказване на Урсула фон дер Лайен вижте във видеото.