Икономика

Официален старт: Въвеждат в експлоатация интерконектора с Гърция

От Euronews България Euronews България

Днес започва работа газовата връзка между България и Гърция. В този момент започва церемонията, заради която председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в София. Сред гостите в НДК са и президентите на Азербайджан, Сърбия и Северна Македония - Илхам Алиев, Александър Вучич и Стево Пендаровски, както и министър-председателите на Гърция и Румъния - Кириакос Мицотакис и Николае Чука. А домакин на международната среща е президентът Румен Радев.

Междусистемната газова връзка е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод Трансанадолския газопровод, а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

Междусистемната газова връзка Гърция – България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС. А каква е историята му - още през 2009 година интерконекторът е обявен за проект от национално значение. Следващата година България сключва споразумение с Гърция за изграждане на тръбата, а през 2011 година е регистрирана компанията оператор. През 2015 г. е приета пътна карта на проекта, две години по-късно тръбата вече има разрешение за строеж в България, а след още две и в Гърция. А през 2019 година е осигурено и финансирането, след което е направена първа копка.

Газовата връзка е с дължина от 140 км между Комотини и Стара Загора. Природният газ, който ще идва към страната ни, е 1 милиард кубически метра годишно, като се водят преговори количествата да се увеличат. Всичко ще се управлява от диспечерския център в Хасково. Ден преди старта на интерконектора, и КЕВР утвърди рамката за стартиране на експлоатацията на газовата връзка. А председателят на енергийния регулатор Иван Иванов каза, че с пускането на газовата връзка цената на природния газ за октомври ще бъде под 240 лв/мвч. 

По газовата връзка могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години.

Строежът на тръбата струваше 240 милиона евро. Близо 90 милиона евро от тях бяха осигурени по европейски програми, а 110 милиона евро са заем от Европейската инвестиционна банка. На фона на спрените доставки на руски природен газ и растящите цени на синьото гориво заради войната на Русия в Украйна, интерконекторът е от стратегическо значение за енергийната сигурност не само на България, но и на Югоизточна Европа. Българо-гръцката газова връзка осигурява разнообразяване на маршрутите и на източниците на природен газ.

Вчера стана ясно, че газовите оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия искат да пренасят допълнителни количества азерско синьо гориво за Европа, договорени между Европейския съюз и Азербайджан това лято.

Идеята ще бъде обсъдена с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще участва в церемонията в София по въвеждане в експлоатация на интерконектора. Той ще осигури достъп на България и до строящия се терминал за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, в който дял има и страната ни, и през който Eвpoпa щe мoжe дa пoлyчaвa втечнен гaз oт CAЩ,Kaтap, Египет и Израел. Резервиран капацитет там има Сърбия. Интерес за доставки на втечнен газ има и Република Северна Македония. Двете балкански държави, чиито президенти ще бъдат днес в София, могат да получават количествата синьо гориво в бъдеще и през българо-гръцката газова връзка.

 

Пълен запис на официалната церемония можете да видите в следващото видео: