Политика

Радев: Газовата връзка дава стратегическо измерение на сътрудничеството ни с Азербайджан

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Газовата връзка между Гърция и България дава стратегическо измерение на нашето сътрудничество с Азербайджан и променя решително енергийната карта на Европа.

Това заяви президентът Румен Радев в съвместно изявление с президента на Азербайджан Илхан Алиев, който е на официална визита в София.

Българският държавен глава подчерта, че с Алиев са направили преглед на отношенията между България и Азербайджан. Той каза, че отношенията между двете страни са издигнати на ниво стратегически партньорство, а Азербайджан е желан партньор.

Официалната визита на президента Алиев има двойна символика, подчерта Радев. „Тя обхваща 30 години отношения и откриването на междусистемната газова връзка с Гърция. Тя дава стратегическо измерение на нашето сътрудничество. Тази връзка, която ще даде възможност да получаваме за първи път реално газ от Азербайджан, нахвърля далеч измеренията на един инфраструктурен проект. Интерконекторът затвърждава нашето стратегическо партньорство“, заяви Румен Радев.

Илхам Алиев пък заяви, че с Радев са обсъдили доставките на допълнителни количества природен газ за България.

"Ще засегна тази тема на национално равнище, като се върна", отбеляза той и допълни, че на Азербайджан се е наложило спешно и рязко да реагира, засилвайки производството и доставките на газ. "Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. Въпреки че през годините Азербайджан се е доказала като надежден източник на газ", отбелязвайки желанието на страната да увеличи бързо доставките за Европа.