Политика

Никола Стоянов: С Азербайджан правим схема ток срещу газ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Според данните от последните месеци, това е пикът на инфлацията. В служебното правителство работим много усилено за овладяване и намаляване на цените на енергоизточниците.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

По думите му, в горивата са постигнати вече някакви успехи и той се надява да се задълбочат. По останалите теми като газ и ток се работи и се надявам това да е пикът на инфлацията, каза още той.

 

В Азербайджан много беше важно първо да се потвърди желанието и от двете страни, договорът, който е сключен да бъде изпълняван. На първи октомври ще бъде открит интерконенторът с южния газов коридор и ще можем да започнем да получаваме договорените количества. Азербайджанската страна потвърди, че ще изпълнява договора в пълния му обем.

Втората точка, която обсъдихме с тях е възможността отсега да резервираме количества при разширението на южния газов коридор, което ще се случи до 3-4 години. Тоест 2025-26 г. още един милиард куб. м ще можем да получаваме.
Третата точка, която в момента за нас е много важна, е дали е възможно да получим допълнителни количества за тази зима. Азербайджанската страна е в трудна ситуация, защото всички искат газ. Но в тази трудна ситуация намерихме интересно решение, което е интересно и за тях – да се опитаме да направим схема ток срещу газ. Надявам се, че е реалистично до 2-3 месеца това да се случи.

 

Нямам информация за напредък в разговорите с „Газпром“. Според мен разговорите трябва да продължават с всички.

Спокоен съм за зимата, колегата ме увери, че ще успеем да организираме достатъчно слотове. Водят се разговори и с Гърция и с Турция да ни помогнат. Сигурен съм, че ще доставим необходимите количества. Най-важното, което се опитваме да направим цената на микса от газ, който ще получим от всички източници, да отговори на очакванията на хората и бизнеса – около 250 лв.
По повод на горивата той допълни, че се опитват да намерят пазарен механизъм за понижаване на цените, който да доведе до отпадане на необходимостта от компенсация за клиентите.

 

Ако успеем да овладеем цените на горивата, това ще е пикът и оттук нататък инфлацията ще пада. Сами знаете, че в България инфлацията е над 2 пъти по-висока от тази в ЕС.

Стоянов обясни, че данните за чуждестранните инвестиции не са добри, но в момента възможностите са големи. Покрай прекъснатите вериги на доставки много европейски компании обмислят да се приберат по-близко до дома. Интересът е много голям. Говорим с няколко големи компании. Има отлив от Азия, който се опитваме да привлечем тук.
По повод отново поисканата военна помощ от Украйна, Стоянов каза, че има рамка на парламента и докато няма нов, който да я промени, няма как да започне директен износ. Личното му мнение е, че България не трябва да взема страна в този конфликт.
Вижте цялото интервю във видеото.