Общество

Газовата връзка започва да работи: От днес към България потичат пълните количества азерски газ

От Euronews България Euronews България
Gazova Vruzka Interkonektor

Газовата връзка с Гърция променя енергийната карта на Европа и е мощен катализатор за икономическо сътрудничество.

Това каза президентът Румен Радев след срещата си с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев. Президентът обяви, че към него е постъпило предложение, подписано от четири междусистемни газови оператора на България, Румъния, Унгария и Словакия. 

"Те предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като споразумение през юли тази година Илхам Алиев с Урсула фон дер Лайен. Това ще бъде предложено утре на разговорите и ще сме готови още в рамките на месец. 55 в условията на прекъснати доставки и на високо цени търсим нови възможности", посочи държавният глава.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че са обсъдени възможности за двойно по-големи доставки на синьо гориво както за страната ни така и за ЕС.

"Ще удвоим производството на природен газ към България  и Европа. Имаме възможност 2,6 трилиона куб. м. газ да бъдат доставени, след като вече имаме тази възможност за доставки и нужната инфраструктура", заяви Алиев.

Ден преди старта, енергийният регулатор утвърди рамката за стартиране на експлоатацията на междусистемната газова връзка между България и Гърция от 1 октомври.

Иван Иванов каза още, че с интерконектора цената на природния газ за октомври ще бъде под 240 лв/мвч. Каква ще бъде точно - регулаторът ще я утвърди на заседание утре.

Какво ще спечели България от завършването на газовата връзка? Вижте отговорите във видеото от нашите репортери Юлиян Стоянов и Георги Карамфилов: