Европа

ЕС ще намали потреблението на енергия и ще обложи с данък енергийните компании

От Euronews България Euronews България

Енергийните министрите на 27-те страни-членки на ЕС одобриха предложените по-рано мерки за ограничаване на скока на цените на енергията. Те включват намаляване на потреблението в пиксовети часове. В Брюксел беше постигнато и споразумение да се наложи извънреден данък върху неочакваните печалби на енергийните фирми.

Европейските министри се споразумяха за намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове и за извънредни данъци за енергийните компании в спешни усилия за намаляване на високите цени на енергията.

Политическата договорка включва доброволно намаляване на брутната консумация на ток с 10% и с 5 на сто по време на пиковите часове.

Пакетът включва данък върху свръхпечалбите на компаниите произвеждащи и работещи с изкопаеми горива, реализирани през тази или следващата година, данък върху свръхприходите, които производителите на електроенергия получават от растящите разходи за електроенергия.

Ние сме в енергийна война с Русия. Зимата наближава и трябва да действаме сега. Не след седмица и определено не след месец. Така че очаквам Комисията да излезе с допълнителни мерки възможно най-скоро, особено за това как да се намали цената на газа и как да се осигури незабавно облекчение за промишлеността.

Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия

Съветът на ЕС постигна съгласие да се постави таван на доходите от 180 евро за мегаватчас за производителите на ток, което засяга и посредниците. В момента има 20% увеличение на средните годишни облагаеми печалби спрямо 2018-та година.

Тези мерки ще ни помогнат да успокоим натиска върху цените и ще предложат облекчение за потребителите. Постигнахме политическо споразумение и ще можем бързо да приложим мерките.

Кадри Симсон, европейски комисар по въпросите на енергетиката

Решението, оповестено от Чехия в качеството ѝ на председател на ЕС, има за цел да намали разходите за енергия, които се повишиха заради войната на Русия в Украйна и с настъпването на зимата в северното полукълбо.

Европейските домакинства и предприятия вече са затруднени от нарастващите сметки за електроенергия, които подхранват рекордната инфлация, която достигна 10 % в еврозоната.

Мерките са извънредни, те ще влязат в сила от 1 декември тази тодина и ще важат до края на следващата.

В обявените мерки обаче липсва идеята, подкрепена от 15 държави от ЕС, сред които Франция, Испания, Италия, Гърция, Малта и Полша, за ограничаване на цените на вносния газ.

Споразумението на министрите от ЕС дойде ден, след като Германия - експортната сила на блока, която дълго време беше зависима от руския газ, обяви пакет от енергийни помощи на стойност 200 млрд. евро, за да предпази потребителите си.