Икономика

Николае Чука: Диверсификацията на доставки и маршрути трябва да продължи

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Изкуствените дефицити, които Русия създаде, се отразиха не само на Европа, но и на глобалния енергиен пазар. Това доведе до високи цени на енергията навсякъде в света, така че всички стъпки да увеличим нашето трансгранично сътрудничество ще доведат до разумни цени, за да постигнем целите си за възстановяване и гъвкавост.“

Това каза премиерът на Румъния Николае Чука по време на церемонията за откриване на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерски газ.

 

Ето какво още каза той:

Трябва да продължим да увеличаваме капацитета на производството, и да търсим всички възможности да диверсифицираме солидарно нашите доставки. Нашите съседи в Западните Балкани, Украйна и Молдова, също разчитат на това.

Стартирането на интерконектора диверсифицира сериозно доставките на природен газ, но трябва да останем реалисти и да признаем, че диверсификацията на доставки и маршрути трябва да продължи, защото Европа трябва да се освободи от зависимостта си от руски горива. Енергийната криза и войната в Украйна увеличи нашата загриженост за устойчивост ан енергийните доставки, запазването на околната среда, защото отделните усилия не са достатъчни.

Ние всички осъзнаваме, че инвестициите в газ и такава инфраструктура, са с дългосрочен газ, защото той е ключов за постигане на климатичен неутралитет.

Благодаря на всички, които през годините инвестираха технологии, финанси и политически усилия, за да израсне този интерконектор от идея до реалност.

Благодаря на бившия министър-председател Петков и на гръцкия колега Мицотакис за усилията им да приключат този конектор. Ние се срещнахме няколко пъти и обсъдихме колко е важен този конектор. Както всички казахте, това е не само в помощ на връзките с Южния коридор, но и с Вертикалния коридор, който ще даде възможност на България, Румъния, Унгария и Австрия да се възползват от доставките.

 

Цялото изказване вижте във видеото.