Euronews Уикенд

Радев: Интерконекторът решително променя газовата карта на Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

"Много преди Шекспир да си напише пиесата „Всичко е добре, когато свърши добре“, българите вече разбираха колко е важно това изказване. Сигурен съм, че днешното събитие не е само една церемония по откриване на интерконектора. Това е полезна дискусия, която ни подготвя за бъдещето.

Спомням си нашите дискусии с Мицотакис и за ключовото сътрудничество между България и Гърция, което ще даде стабилност на региона. Това вече има своето изражение, наричаме го интерконектор. Няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с този проект, преодоляха се много административни пречки."

Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на газовата връзка с Гърция.

Радев е домакин на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на интерконектора в София. На церемонията присъстват председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и премиерът на Румъния Николае Чука.

 

Ето какво още каза Президентът Румен Радев:

Българските и гръцките инженери проектираха и построиха този тръбопровод на ново инженерно ниво. Интерконекторът вече решително променя енергийната карта на Европа – най-вече има реален поток от Азербайджан, президентът Алиев се оказа много надежден партньор, така че ще имаме връзка и с новия вертикален газопровод, като това ще ни свърже с множество други газопроводи. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация. Затова конекторът не е само структура, той е и символ на увеличаващият се потенциал на нашия регион и свързаност, които допринасят за съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия. България – на базата на тази стратегия, разраства капацитета на ПГХ „Чирен“, за да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс на техните газови мрежи. Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, като поддържаме сътрудничеството си с Румъния.

Така демонстрираме нашата увереност и съвместния ни отговор на нарушените вериги да доставки и растящите цени заради войната в Украйна. Тя сериозно и бързо промени начина ни на мислене, затова високо ценим подкрепата на нашите съседи, които ни осигуриха достъп до своите национални системи за газ, подкрепата на Гърция, която ни даде достъп до Ревитуса.

Днес ключът на успеха е в съвместни проекти, свързаност и интеграция във всички измерения. Трябва да осигуряваме енергийни ресурси заедно, да разработваме нови технологии заедно, да градим нова инфраструктура заедно, и за произвеждаме заедно енергията на бъдещето.

 

Цялото изказване вижте във видеото.