Бизнес

Мицотакис: ICGB ще разкъса хватката на Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Тези тръбопроводи ще усилят сигурността на енергийните доставки и като цяло на сигурността на Балканите и на цяла Европа. Когато проектирахме тези проекти, малко хора вярваха, че те ще бъдат реализирани, но днес виждаме техния успех. Това заяви Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Гърция, по време на официалното откриване на интерконектора между нашите две страни.

Мицотакис обясни, че и друг важен проект е този в Александруполис, който съхранява и разпределя енергийните доставки, които ще увеличат доставките в цяла Югоизточна, може и Централна Европа, дори може да се стигне до Украйна.

“Всички осъзнаваме по-широкия геополитически характер на това събитие. Доставките на газ от Азербайджан ще разкъсат хватката на Русия.”, коментира още Мицотакис. Той заяви, че Гърция играе все по-активна роля в енергийния хъб, който ще обслужва България и региона.

“Този проект не е само една енергийна линия, той свързва европейски страни, които споделят общи ценности. Щом можем да се справим съвместно с ковид, можем да се справим и с тази криза.”, допълни още Кириакос Мицотакис.

 

Цялото изказване вижте във видеото.