Икономика

Старт на интерконектора: По газовата връзка официално потече азерски газ (ОБОБЩЕНИЕ)

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

На официална церемония, беше даден старт на газовата връзка Гърция - България. Така страната ни за първи път има газопровод, по който няма да тече руски газ.Тържествената церемония по откриването на интерконектора Комотини-Стара Загора се състоя в Националния дворец на културата. Пускането на интерконектора събра в София лидери на редица даржави. Специално за събитието дойде и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Домакин на церемонията беше президентът Румен Радев.

Дългоочакваният азерски газ потече към България. На фона на спрените доставки на руски природен газ и растящите цени на синьото гориво заради войната  в Украйна, интерконекторът с Гърция е от стратегическо значение за енергийната сигурност не само на България, но и за Югоизточна Европа. Цялата дължина на газопровода Комотини-Стара Загора е 180км, а в българска част дължината е 140 км. Газовата връзка беше открита тържествено в София, а на церемонията дойдоха редица регионални лидери и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Днес започваме нова ера за България и Югоизточна Европа. България получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди ужасяващата война. Този проект означавасвобода от руския газ. Той може да покрие цялото потребление на газ за България и това е страхотна новина.

Урсула Фон дер Лайен, председател на ЕК

Домакин на събитието беше президента Румен Радев. Той подчерта, че интерконекторът не е само инфраструктурен проект, а символ за развитието на България. 

 

Отдавна го очаквахме този интерконектор. Не беше лесно да го постигнем - няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани. Трябваше да преодолеем много бюрократични пречки. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим диверсификация. Затова интерконекторът не е само инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на България и успешното сътрудничество и нашата свързаност които допринасят за устойчивото ни развитие.

Румен Радев, президент

Газовата връзка е с капацитет 3 млрд. кубически метра,а от 2024 година потенциалът на газопровода ще бъде увеличен.

 

 От години Азербайджанския газ е на пазара в Европа, а вече е и в България. Южния газов коридор е един от най-важните инфраструктурни проекти за континента, който промени енергийната карта на Европа.

Илхам Алиев, президент на Азербайджан

Гърция винаги е готова да допринесе към тези усилия, в които Европейската комисия играе много важна лидерска роля.

Кириякос Мицотакис, премиер на Гърция

Трябва да продължим нашия ангажимент с партньорите си. Да увеличим капацитета на нашето производство и да си напишем домашното в Европа, за да диверсифициране солидарно нашите енергийни доставки.

Николае Чука, премиер на Румъния

Никой от нас не вярваше, колко важен ще се окаже този проект. Срещахме се говорихме и така го споменавахме между другото, като някакъв лукс. Но сега виждаме, че той е важен и за Сърбия.

Александър Вучич, президент на Сърбия

С интерконектора се очаква цената на синьото гориво да бъде поевтинее. А страната ни да бъде по-малко зависима.

 

Интерконекторът има потенциала за осигуряването на така необходимата сигурност и разумни цени на природния газ и в България и за нашите партньори в Европа.

Гълъб Донев, служебен министър-председател 

Церемонията завърши с обща снимка на лидерите и председателя на Европейската комисия.