Свят

Негово Величество Чарлз III

От Euronews България Euronews България
Britain Queen Elizabeth New King 22131769080102 Принц Чарлз е седнал до короната на кралицата по време на държавното откриване на парламента в Уестминстърския дворец в Лондон, 10 май 2022 г. Кралица Елизабет II не присъства на откриването на парламента поради продължаващите проблеми с придвижването. Снимка: AP

Принц Чарлз се е подготвял за короната през целия си живот. Сега, на 73-годишна възраст, този момент най-накрая настъпи.

Чарлз, най-възрастният човек, заемал някога британския престол, стана крал Чарлз III след смъртта на майка си, кралица Елизабет II. Не е определена дата за коронацията му.

След обучение, започнало още в детска възраст, Чарлз олицетворява модернизацията на британската монархия. Той е първият престолонаследник, който не е обучаван вкъщи, първият, който получава университетска диплома, и първият, който израства в постоянно нарастващия блясък на медиите, тъй като почитта към кралските особи отслабва.

Той също така отчужди мнозина с несполучливия си развод с обичаната принцеса Даяна и с нарушаването на правилата, които забраняват на кралските особи да се намесват в обществените дела, като се включи в дебати по въпроси като опазването на околната среда и архитектурното наследство,

"Сега той се намира, ако може да се каже, в есента на живота си и трябва внимателно да обмисли как да изгради образа си на публична личност", казва историкът Ед Оуенс. "Той далеч не е толкова популярен, колкото майка си."

Чарлз трябва да разбере как да си осигури "обществената подкрепа, чувството на привързаност", което характеризираше отношенията на Елизабет с британската общественост, казва Оуенс.

Britain Queen Elizabeth New King 21294290494619 На тази снимка от 25 март 1968 г. принц Чарлз гледа по време на шествие в Лондон. Принц Чарлз се е подготвял за короната през целия си живот. Сега този момент най-накрая настъпи. Чарлз, най-възрастният човек, заемал някога британския престол, става крал в четвъртък, 8 септември 2022 г., след смъртта на майка си, кралица Елизабет II. Снимка: AP

С други думи, ще бъде ли Чарлз толкова обичан от поданиците си? Това е въпросът, който засенчва целия му живот.

Срамежливо момче с доминиращ баща, Чарлз израства в понякога неловък, сдържан мъж, който обаче е уверен в собственото си мнение. За разлика от майка си, която отказва да обсъжда публично възгледите си, Чарлз изнася речи и пише статии по близки до сърцето му въпроси, като изменението на климата, зелената енергия и алтернативната медицина.

 

Бъдещето на Монархията

Възкачването му на престола вероятно ще разпали дебати за бъдещето на британската монархия, която до голяма степен е церемониална и която някои смятат за символ на националното единство, а други - за остаряла следа от феодалната история.

"Знаем, че монархът и със сигурност семейството на монарха - те не трябва да имат политически гласове. Те не са предназначени да имат политически мнения. И фактът, че той разгръща, ако щете, политическите си мускули, е нещо, с което ще трябва да бъде наистина внимателен, за да не бъде сметнат за противоконституционен", казва Оуенс, който е автор на "Семейната фирма: Монархията, масмедиите и британската общественост, 1932-53 г."

Чарлз, който ще бъде държавен глава на Обединеното кралство и на още 14 държави, включително Австралия, Канада, Нова Зеландия и Папуа Нова Гвинея, защити действията си.

Винаги съм се чудил какво е намеса, винаги съм смятал, че това е мотивиращо", каза той в "Принц, син и наследник: Чарлз на 70 години", документален филм от 2018 г. "Винаги ме е интригувало дали е намеса да се тревожиш за вътрешните градове, както правех преди 40 години, и какво се случва или не се случва там, условията, в които живеят хората. Ако това е намеса, аз много се гордея с нея.

В същото интервю обаче Чарлз признава, че като крал няма да може да се изказва или да се намесва в политиката, защото ролята на суверена е различна от тази да бъдеш принц на Уелс.

Чарлз заяви, че възнамерява да намали броя на работещите кралски особи, да съкрати разходите и да представи по-добре съвременна Великобритания.

Но традицията също е от значение за човек, чийто кабинет по-рано описа монархията като "фокусна точка за национална гордост, единство и вярност".

Това означаваше живот в дворци и поло, който предизвика критики, че Чарлз не е в контакт с ежедневието, и беше порицаван за това, че има камериерка, която уж изстисква пастата за зъби върху четката му.


Даяна и Камила

Но именно разпадането на брака му с Даяна накара мнозина да поставят под въпрос годността му за трона. След това, с напредването на възрастта, красивите му малки синове откраднаха светлината на прожекторите от човека, който имаше репутацията на сив като костюмите си от Saville Row.

Биографът Сали Бедел Смит, автор на книгата "Принц Чарлз: страстите и парадоксите на един неправдоподобен живот", го описва като човек, който постоянно е бил засенчван от другите членове на семейството, въпреки съдбата си.

"Мисля, че разочарованието не е толкова от това, че е трябвало да чака трона", казва Смит пред PBS. "Мисля, че основното му разочарование е, че е направил толкова много и че ... е бил някак масово неразбран. Той сякаш е попаднал между два свята: света на майка си, почитана, а сега обичана; и Даяна, чийто призрак все още го засенчва; и след това невероятно бляскавите му синове."

Britain Queen Elizabeth New King 21294290654688 На тази снимка от 1 юли 1969 г. принц Чарлз коленичи пред майка си, британската кралица Елизабет II, по време на церемонията по встъпване в длъжност на принца на Уелс в замъка Каернафон в Уелс. Снимка: AP

На мнозина във Великобритания им трябваха години, за да простят на Чарлз за признатите му изневери към Даяна, преди "принцесата на народа" да загине в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г. Но общественото настроение се смекчи, след като той се ожени за Камила Паркър Боулс през 2005 г. и тя стана херцогиня на Корнуол.

Въпреки че Камила изигра важна роля за раздялата на Чарлз и Даяна, нейният самоироничен стил и земно чувство за хумор в крайна сметка спечелиха много британци.

Тя помогна на Чарлз да се усмихва повече на публични места, като смекчи резервираността му и го накара да изглежда достъпен, ако не и по-щастлив, докато режеше ленти, посещаваше молитвени домове, откриваше паметни плочи и чакаше короната.

Службата ѝ е възнаградена през февруари 2022 г., когато кралица Елизабет II заявява публично, че нейното "искрено желание" е Камила да бъде наричана "кралица-консорт", след като синът ѝ я наследи, отговаряйки веднъж завинаги на въпросите за статута ѝ в кралското семейство.

 

Принц Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец.

Когато майка му се възкачва на трона през 1952 г., 3-годишният принц става херцог на Корнуол. На 20-годишна възраст той става принц на Уелс.

Училищните му години са нещастни, като бъдещият крал е тормозен от съучениците си в Гордънстаун - шотландско училище-интернат, което се гордее с изграждането на характер чрез активни дейности на открито и в което се обучава баща му Филип.

Чарлз изучава история в колежа "Тринити" към университета в Кеймбридж, където през 1970 г. става първият британски крал, получил университетска диплома.

Britain Queen Elizabeth New King 21294290778112 На тази снимка от 11 юни 1969 г. британският принц Чарлз, облечен в униформата на старши полковник на Кралския полк на Уелс, отдава чест при представянето на цвета на полка в замъка Кардиф в Уелс. Това е първият случай, в който принцът носи униформа. Снимка: AP

 

След това прекарва седем години в униформа, обучавайки се за пилот на Кралските военновъздушни сили, преди да се присъедини към Кралските военноморски сили, където се научава да управлява хеликоптери. През 1976 г. завършва военната си кариера като командир на миночистача HMS Bronington.

Връзката на Чарлз с Камила започва преди той да отиде на море, но романтиката се разпада и тя се омъжва за офицер от кавалерията.

Той се запознава с лейди Даяна Спенсър през 1977 г., когато тя е на 16 години, а той се среща с по-голямата ѝ сестра. Даяна очевидно не го вижда отново до 1980 г. Слуховете за годежа им се появяват, след като тя е поканена да прекара известно време с Чарлз и кралското семейство.

Двамата обявяват годежа си през февруари 1981 г. Известна неловкост във връзката им пролича веднага, когато по време на телевизионно интервю за годежа им репортер попита дали са влюбени. "Разбира се", отговори веднага Даяна, а Чарлз отвърна: "Каквото и да означава "влюбен".

Макар че Даяна се засмя на отговора, по-късно тя заяви, че забележката на Чарлз "ме обърка напълно".

"Боже, това ме травмира", казва тя в запис, направен от нейния гласов педагог през 1992-93 г., който е включен в документалния филм "Даяна, със собствените ѝ думи" от 2017 г.

Двойката сключва брак на 29 юли 1981 г. в катедралата "Сейнт Пол" на церемония, предавана по световната телевизия. Принц Уилям, който сега е престолонаследник, се ражда по-малко от година по-късно, последван от брат си, принц Хари, през 1984 г.

Публичната приказка скоро се разпада. През 1994 г. Чарлз признава за изневяра пред телевизионен интервюиращ. В свое интервю Даяна обръща внимание на връзката на съпруга си с Камила, като казва: "Ние бяхме трима в този брак".

Разкритията накърниха репутацията на Чарлз сред мнозина, които възхваляваха Даяна заради стила ѝ, както и заради благотворителната ѝ дейност с болни от СПИН и жертви на противопехотни мини.

Уилям и Хари се оказаха по средата. Макар че принцовете почитаха покойната си майка, те заявиха, че Чарлз е бил добър баща и го похвалиха като ранен защитник на проблеми като околната среда.

Напрежението в кралското семейство продължава, подчертано от решението на Хари и съпругата му Меган да се оттеглят от кралските си задължения и да се преместят в Калифорния през 2020 г. В телевизионно интервю по-късно те заявиха, че член на кралското семейство е изразил "загриженост и разговори" относно цвета на кожата на бебето им, преди то да се роди. Експлозивното разкритие принуди Уилям публично да заяви, че семейството не е расистко.

Чарлз продължи да се бори, като все по-често заместваше кралицата в годините на нейния залез. През 2018 г. той беше обявен за наследник на кралицата начело на Британската общност - асоциация от 54 държави, свързани с Британската империя. Процесът се ускори след смъртта на съпруга ѝ, принц Филип, на 9 април 2021 г.

Britain Queen Elizabeth New King 21294290911703 На тази снимка в събота, 9 април 2005 г., британската кралица Елизабет II разговаря с принц Чарлз, заедно с годеницата му Камила, херцогиня на Корнуол, вдясно, докато излизат от параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор, Англия, след църковната благословия на гражданската им сватбена церемония.

Тъй като Елизабет се оттегляше, той понякога се намесваше в последния момент.

В навечерието на държавното откриване на парламента на 10 май 2022 г. кралицата помоли Чарлз да председателства, като му делегира едно от най-важните си конституционни задължения - доказателство, че преходът е в ход.

В документален филм от 2018 г. Камила заяви, че Чарлз се чувства комфортно с перспективата да бъде крал.

"Мисля, че съдбата му ще дойде", каза тя. "Той винаги е знаел, че тя ще дойде, и изобщо не мисля, че това тежи на раменете му".

Britain Queen Elizabeth New King 21294801173695 На тази снимка от 14 октомври 2019 г. британската кралица Елизабет II, заедно с принц Чарлз, произнася речта на кралицата по време на официалното откриване на парламента в Лондон.

Ключовите дати от живота на Чарлз, новия крал на Великобритания

 

14 ноември 1948 г. - Роден в кралското имение Сандрингам като първо дете на принцеса Елизабет и принц Филип.

6 февруари 1952 г. - принцеса Елизабет става кралица Елизабет II след смъртта на баща си, крал Джордж VI.

1 юли 1969 г. - официално е обявен за принц на Уелс.

29 юли 1981 г. - Жени се за лейди Даяна Спенсър; става първият кралски наследник от 1660 г. насам, който се жени за англичанка.

21 юни 1982 г. - Ражда първия си син, Уилям Артър Филип Луи.

15 септември 1984 г. - ражда втория си син Хари (Хенри Чарлз Албърт Дейвид).

15 юни 1992 г. - В книгата на Андрю Мортън "Даяна: нейната истинска история" се казва, че Чарлз е имал дългогодишна връзка с омъжена жена, Камила Паркър Боулс.

9 декември 1992 г. - разделя се с принцеса Даяна.

28 август 1996 г. - Чарлз и Даяна се развеждат.

31 август 1997 г. - Даяна загива при автомобилна катастрофа в Париж.

10 февруари 2004 г. - Чарлз обявява годежа си с Камила Паркър Боулс.

8 април 2005 г. - той се жени за Камила на гражданска церемония; тя приема титлата херцогиня на Корнуол.

29 април 2011 г. - Синът му, принц Уилям, се жени за Кейт Мидълтън.

Декември 2011 г. - Хоспитализиран за лечение на запушена коронарна артерия.

Юни 2013 г. - Приет в болница за проучвателна операция на корема.

22 юли 2013 г. - Става дядо за първи път с раждането на принц Джордж, най-голямото дете на Уилям и Кейт. Следват още две деца - Шарлот и Луи.

19 май 2018 г. - Вторият му син, Хари, се жени за американката Меган Маркъл.

9 април 2021 г. - Баща му, принц Филип, умира на 99 години.

10 май 2022 г. - Чарлз за първи път замества кралица Елизабет II по време на държавното откриване на парламента, след като тя трябва да се оттегли от събитието, позовавайки се на проблеми с придвижването. Делегирането на тази роля, едно от най-важните задължения на кралицата, се разглежда от мнозина като най-ясния знак, че е в ход преход на монархията.

9 септември 2022 г. - Става крал след смъртта на майка си, кралица Елизабет II.

Най-четени