Европа

Операция "London Bridge" започна: Какво следва във Великобритания оттук нататък?

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер
Britain The Queen 21109586438792 Снимка: AP

Какво следва след като официално беше обявена новината за смъртта на кралица Елизабет II? Има ясна процедура от правила, изготвени от кралското семейство и предвидена за тази ситуация. Какво ще се случва в следващите дни във Великобритания?

ОПЕРАЦИЯ "London Bridge"

Това е кодовата фраза, която съобщава новината за кончината на кралицата. Първа скръбната вест е научила Лиз Тръс -министър-председател на Великобритания. След нея и други високопоставени лица в британската политика и медиите.

Извънредни новини

След като световният политически елит е разбрал, тежката задача да уведоми останалите хора се пада на ББС. Когато през 2021 почина принц Филип, програмата на ББС беше прекъсната. Всички вестници са предварително подготвени с първите си страници, за да могат да ги публикуват възможно най-скоро.

Информационно затъмнение

По правило, на всички информационни платформи на кралското семейство и на британското правителство няма да бъдат публикувани новини. Ще бъде изобразен само черен банер. В следващите няколко дни по всички британски телевизии ще се излъчват предварително подготвени документални филми за живота на кралицата. 

Парламентът е отзован

Още на следващия ден парламентът ще бъде свикан - Камарата на общините и Камарата на лордовете, за да могат политиците да се закълнат във вярност на наследника на кралицата - бъдещият крал. А след това дейностите на парламента ще бъдат спрени за 10 дни. 

Коронясването

Принц Чарлз наследява трона. Въпреки че все още не се знае какво ще бъде името му като крал. Кралица Елизабет не пожела да смени името си, когато седна на трона. Баща ѝ Джордж 6-и, както и много други преди това, се съобразиха с традицията. Има голяма вероятност принц Чарлз да запази името си. Чарлз трябва да провъзгласи принц Уилиам за новия принц на Уелс. А накрая - всички пари ще бъдат сменени, за да бъдат с лика на новия крал на Великобритания. 

Кралската обиколка

Принц Чарлз трябва да започне своята кралска обиколка преди кралица Елизабет да бъде погребана. Целта е да се осигури приемствеността на монархията и да се съхрани връзката между Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

12 дни на траур

За 12-те дни на траур институциите ще затворят. Лондонската фондова борса ще спре най-малко за деня на погребението, което вероятно ще струва милиарди на британската икономика. Това ще даде достатъчно време британският народ да изрази своята почит към кралицата, чиито ковчег ще бъде поставен за всеобщо поклонениe в продължение на три дни в Уестминстърското абатство. 

Погребението

Траурната церемония ще бъде 10 дни след смъртта на кралицата в Уестминстърското абатство, където се провеждат всички погребения на високопоставените лица от кралското семейство. Очаква се по време на церемонията да има невиждани мерки за сигурност. 

Общността на нациите

коалицията на бившите британски територии винаги е била важна за кралицата. Това е и причината наследникът на трона да прави първата си кралска обиколка, за да запази историческите и политическите връзки с 53 държави членки от бившата Британска империя.

Коронацията

Най-накрая идва ред на коронацията на бъдещия крал. Самата кралица Елизабет е била коронясана цели 16 месеца след смъртта на баща си. Но мнозина смятат, че церемонията сега няма да е с мащабите на тази от 1953 година.