АвтоФест

АвтоФест, 10.02.2023: Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé и новини от Формула 1

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ
Autofest Resized

Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé

 

Вероятно всеки автомобилен „разбирач“ би ви казал, че няма по-безсмислено нещо от спортно SUV Coupe. Нито е истински спортен автомобил, нито е истински „джип“ както сме свикнали да казваме у нас, нито пък е истинско елегантно купе. Но пък всеки, ангажиран с автомобилния маркетинг би се подсмихнал снизходително на подобна критика.

И тук ставаме свидетели на още един пазарен феномен. Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé (последният да затвори вратата) няколко поредни години е не просто най-продаваният Mercedes, но и най-продаваният премиум автомобил у нас. Макар да изостанаха от BMW с цели 9 години с пускането на конкурент на Х6, щутгартци бързо наваксаха преднината им. Още по-парадоксалното е, че това е единственият 3-литров, 6-цилиндров двигател при умерените спортисти на предпоследното стъпало преди върха, заеман от напомпани версии с по 600+ конски сили в германското премиум трио. Преките му конкуренти са Audi SQ8 и BMW M50i - и двата задвижвани от V8 мотори с 4 и 4.4 литра работен обем, с по близо 100 кончета отгоре. При пренебрежимата разлика в цената от около 10 000 лв., когато говорим за суми от порядъка на 200 000. Очевидно в този пазарен сегмент логиката отстъпва на емоциите, а от Mercedes са успели най-добре да погъделичкат клиентите с дълбоки джобове.

Определено дизайнът е изиграл основна роля тук. Това е второто поколение на GLE Coupe и за разлика от първото, което просто отсече багажника на досегашния ML, тук има истинска хармония на формите. Автомобилът вече не изглежда дебел и тромав, а стегнат и атлетичен. Дори елегантен, доколкото това е възможно в този сегмент. За целта се е наложило дизайнерите да скъсят междуосието с 6 см и да намалят височината с близо 8 см в сравнение със стандартното GLE. Тесните светлини (особено отзад), агресивните спортни брони и AMG детайлите като решетка с отвесни линии, дифузьор и четири големи ауспуха, определено са магнит за погледите. Но може би основната причина за пазарния му успех е, че само числото 53 го различава визуално от “голямото“ AMG 63 с неговите 571 или 612 к.с. И близо 100 000 лв. разлика в цената.

 

Интериорът е дори още по-впечатляващ. Макар и осезателно по-тесен и схлупен отзад от този на GLE, салонът е напълно достатъчен, дори ако ползвате автомобила като семеен. Но истинската му сила е подчертано спортният стил, особено в червено-черната цветова комбинация, красотата на формите, качеството на изработката и висотата на технологиите. Още със сядането имате усещането, че ви е скроен по мярка, а с хващането на спортния волан ви идва настроението за шофиране. Усещането е плътно, качествено и безукорно. Дори сензорните уреди не могат да ви отклонят вниманието от удоволствието при управление. Това, което определено ни подразни обаче е, че от Mercedes искат 306 лв. за приложение, с което да си свържете телефона чрез Apple CarPlay или Android Auto. Сякаш цената от 200 000 лв. не е стигнала, за да получите тази „екстра“, която вече е налична и в най-бюджетните автомобили на пазара като стандарт.

Но да се върнем на удоволствието зад волана. Въпросният 3-литров, редови „шестак“ достига мощност от 435 к.с. и 520 Нм въртящ момент. Той ползва подкрепата на още 22 к.с., доставяни от меката хибридна технология в най-необходимите моменти - при максимално ускорение и за компенсиране на дупките при разгръщане на двете турбини. Така ви изстрелва до 100 км/ч за 5.3 сек., което макар да не ви оставя в ступор е доста приятно изживяване зад волана. При това под аранжимента на много приятен спортен звук, който е по-остър заради 6-те цилиндъра и е чудесно подсилен от спортните гърнета. Можете да контролирате децибелите им и ръчно с помощта на бутон, отварящ специални клапи в тях. В комфортен режим може да ви се прииска 9-степенният автоматик да прехвърля тягата малко по-енергично към четирите колела, но изберете ли спортен или Спорт+ нещата си идват на мястото.

Mercedes винаги са били майстори в настройването на въздушното си окачване. Дали искате да се наслаждавате на страхотен комфорт на возене или на стегнато и директно управление - прословутият Air Matic няма да ви разочарова и в двата случая. Напротив, със спортните настройки на AMG и стабилизиращата електро-механична система, наречена AMG ACTIVE RIDE CONTROL, големият всъдеход направо ще ви изненада с пъргавината си на управление. Но въздушното окачване ще ви свърши чудесна работа и ако решите да понакаляте малко това AMG. Стандартният пътен просвет е малко над 19 см, но може да напомпате въздушните възглавници с 5.5 см за офроуд. Разполагате и с режими за хлъзгави настилки, коловози и пясък. При скорост над 130 км/ч пък амортисьорите се снишават с 10 мм за повече стабилност.

За финал - защо този модел е толкова успешен? Вероятно защото трудно се различава отвън от истинското голямо AMG 63, а със стартовата си цена от 192 500 лв. е с близо 100 000 лв. по-евтин. Какви са козовете му пред преките му конкуренти с V8 мотори, чиято цена е пренебрежимо по-висока обаче за нас остава необяснимо. Колкото е необяснима и популярността на самия сегмент. Но въпреки всичко това ни хареса, защото доставя удоволствие зад волана, а и за окото.

 

Вижте също и последните новини от света на Формула 1: